Προεκλογικές φωτιές ανάβει η πρόταση νόμου του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη με την οποία επιχειρεί να βάλει τέλος στη ρίψη χημικών, μέσω της «κατάργησης» ολιγομελών διαδηλώσεων, που προκαλούν έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Γ. Καμίνης έριξε ηχηρά στον δημόσιο διάλογο την πρόταση νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», προβάλλοντας ότι οι κινητοποιήσεις χωρίς θεσμικό πλαίσιο να της διέπει, έχουν μερίδιο στην υποβάθμιση της πόλης και στην ερήμωσή της.
Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι ο οργανωτής μιας υπαίθριας συνάθροισης θα πρέπει αφενός να ενημερώσει την Αστυνομία τουλάχιστον 24 ώρες πριν για την επικείμενη διαδήλωση, αφετέρου ο ίδιος φέρει το βάρος της ευθύνης για τυχόν επεισόδια που μπορεί να λάβουν χώρα, δηλαδή με άλλα λόγια ο διοργανωτής μιας διαμαρτυρίας θα είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση όσον έχουν υποστεί βλάβες και φθορές στην περιουσία τους ή στην σωματική τους ακεραιότητας, από πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδήλωση.
Ήδη ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης άνοιξε, όπως φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις πολέμιων και υπέρμαχων της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ αναμένεται να φουντώσει για τα καλά η συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.
Από τα… αριστερά ήρθαν τα πρώτα πυρά που συνοδεύονται από αιτιάσεις για καταστολή και για «γύψο» στο λαϊκό κίνημα και στη Δημοκρατία.
Σφόδρα αντίθετες με την πρόταση Καμίνη η Λαϊκή Συσπείρωση (δημοτική παράταξη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κ. Ν. Σοφιανό), η Ανοιχτή Πόλη (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κυρία Ελένη Πορτάλιου) και η Ανταρσία στις γειτονιές (δημοτική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Κωνσταντίνου).
Θετικά διακείμενος από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης.
Υμνητική για τον κ. Καμίνη ήταν η «Δράση» του κ. Στ. Μάνου που χαιρέτισε την πρόταση νόμου και συνεχάρη τον δήμαρχο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του.