Το ψέμα είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αφού αρκετές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλοι λίγο-πολύ αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ψέμα για να αποφύγουν τη δυσάρεστη κατάσταση που θα προκαλούσε η ωμή αλήθεια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Ρόμπερτ Φέλντμαν, ο οποίος για 25 χρόνια ερευνούσε την ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν στο ψέμα, πολλές φορές μάλιστα με ευκολία, «το ψέμα διευκολύνει τη συμβίωση με τους άλλους ανθρώπους».
Για τους ψυχολόγους, μάλιστα, το ψέμα δεν θεωρείται κάτι αρνητικό, επειδή προδίδει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του… ψεύτη. Αυτό επισημαίνει ο Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξηγώντας ότι: «Το ψέμα έχει μεγαλύτερη σχέση με την αλήθεια από όση ένα ουδέτερο γεγονός διότι είναι η αντιστροφή της αλήθειας ή εσκεμμένη απόκρυψη μέρους αυτής».
Βρετανική έρευνα με δείγμα τρεις χιλιάδες ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες κρατούν τα σκήπτρα του ψέματος και ταυτόχρονα νιώθουν λιγότερες τύψεις. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ένας Βρετανός λέει τρία ψέματα την ημέρα, δηλαδή 1.092 τον χρόνο. Πιο ειλικρινής εμφανίζεται η μέση Βρετανίδα η οποία λέει σύμφωνα με την έρευνα 728 ψέματα τον χρόνο, περίπου δύο ψέματα την ημέρα.
Σχεδόν το 92% των ερωτικών συντρόφων ψεύδονται κατά συνθήκη ή κατά συρροή, υποστηρίζει ο Ευστράτιος Παπάνης έπειτα από μελέτη του.
Τα ψέματα απαιτούν περισσότερη πνευματική ενάργεια σε σύγκριση με την αλήθεια, επισημαίνει στα Νέα, ο κ. Παπάνης, συσχετίζονται με το επίπεδο ευφυΐας, αποτελούν καλύτερο προγνωστικό δείκτη της. «Οι άντρες καταφεύγουν σε αυτήν την τακτική συχνά, ειδικά εάν πρόκειται να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, ενώ οι γυναίκες πολύ πιο εύκολα αποκρύπτουν τα συναισθήματά τους, προσποιούνται και σκηνοθετούν πειστικότερα και περιπλοκότερα τις αποκλίσεις τους από την αλήθεια».