Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών και έτσι χιλιάδες υποθέσεις θα οδηγηθούν πιο γρήγορα στο Ειρηνοδικείο.
Διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι:
-Δεν θα είναι στο εξής υποχρεωτική η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών, καθώς η εμπειρία έδειξε ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο.
-Το χρέος θα μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης που θα διαρκεί πέντε χρόνια με την κατάθεση της αίτησης και όχι με την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.
-Για οφειλέτες με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα 3 χρόνια.
-Το ποσό μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, που πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε διάστημα μεγαλύτερο της 20ετίας.
-Στην περίπτωση που οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει δάνεια και τα έχουν εκχωρήσει σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα, ώστε να διευκολύνεται η συμπερίληψή τους στην αίτηση του οφειλέτη.
-Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη σε έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Συγκεκριμένα ποσό κατάθεσης μέχρι το ύψος των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας.