Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 23 Μαρτίου έχουν οι επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ στην πλατεία Αριστοτέλους προκειμένου να προσυπογράψουν το σχέδιο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, το οποίο προτείνεται από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην ουσία, σύμφωνα με το σχέδιο, ο χώρος που διατίθεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων «συμπυκνώνεται», αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου».

Οι στοές εκατέρωθεν της πλατείας μένουν ελεύθερες, ενώ ο χώρος για τραπεζοκαθίσματα οριοθετείται από το μέτωπο των οικοδομικών τετραγώνων εκατέρωθεν της πλατείας και από τον εσωτερικό διάδρομο που υπάρχει ανάμεσα στα υφιστάμενα παρτέρια.

Παράλληλα, οριοθετούνται συμμετρικά τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους τεσσάρων μέτρων για τη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας. Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση ομοιόμορφων, καλαίσθητων διαχωριστικών που θα οριοθετούν το χώρο που αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα.

Κατά τη συνάντησή του με τους καταστηματάρχες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το χώρο που καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματά τους έως τώρα. Υπενθύμισε ότι η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας προβλέπει μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων – επισκεπτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2015.

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε ομόφωνα στα τέλη Ιουνίου το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο είχε τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας. «Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούσαν μέχρι τώρα -και με ευθύνη του δήμου – χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου αλλά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που το ταχύτερο θα υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία της πλατείας Αριστοτέλους» δήλωσε ο κ. Κουράκης.

Κατά τη συνάντηση, οι καταστηματάρχες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει τάξη στο ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών και στην οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας, επισήμαναν όμως ότι θα πρέπει για τις αλλαγές να ενημερωθούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ώστε να μην επιβάλλονται πλέον άνευ αιτίας πρόστιμα στις επιχειρήσεις. Επίσης έθεσαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα αστυνόμευσης και καθαριότητας της περιοχής.