Είναι νέοι, μορφωμένοι αλλά δεν εργάζονται στο επάγγελμά τους. Κάποιοι από αυτούς σπουδάζουν για να αποκτήσουν περισσότερα πτυχία και παραπάνω γνώσεις. Όμως, η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν πράξη τις γνώσεις τους. Ωστόσο, εκείνοι αγωνίζονται σε άλλα επαγγέλματα για να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις δυσκολίες της ζωής. Και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητά τους.
Οι περισσότεροι από τους νέους σήμερα εργάζονται σε καφέ μπαρ είτε ως σερβιτόροι είτε ως υπεύθυνοι καταστημάτων. Κάποιοι άλλοι παίζουν μουσική για να διασκεδάσουν τον κόσμο που έρχεται στα μαγαζιά τους. Δεν ντράπηκαν και ούτε ντρέπονται για τη δουλειά που κάνουν. Αντιθέτως μάλιστα. Καταφέρνουν να επιβιώνουν, όπως λένε, σε μια χρονική περίοδο που οι περισσότεροι πολίτες είναι άνεργοι ή (όπως συμβαίνει στις περισσότερες πιθανότητες) φοβούνται την απόλυση.
Ένας από αυτούς είναι και ο Φάνης Λάμπρου, που μιλά στο newsbeast.gr. Ο 29χρονος έχει πάρει πτυχίο ως προγραμματιστής αναλυτής. Στη συνέχεια πήγε στο στρατό και μετά την απόλυσή του, δοκίμασε την τύχη του για να εισαχθεί σε μία δεύτερη σχολή με τη μέθοδο του 10%.
«Αυτή τη στιγμή έχοντας το πτυχίο του προγραμματιστή αναλυτή σπουδάζω στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στα ΤΕΙ Πειραιά. Παράλληλα εργάζομαι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Καλώς ή κακώς, έτσι όπως ήταν η ζωή, έπρεπε να δουλεύω για να μη ρίχνω βάρος στην οικογένειά μου. Εδώ και δύο χρόνια κάνω μία προσπάθεια για να πάρω και το δεύτερο πτυχίο μου».
Ο νεαρός σήμερα δουλεύει ως υπεύθυνος αλλά και dj στο «Σκουφά 47» και δεν έχει κανένα παράπονο από τους εργοδότες του. Όπως σημειώνει, πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό μαγαζί, κυρίως παρεϊστικο, στο οποίο μπορεί να κάνει και πράξη την αγάπη του για τη μουσική.
«Περίπου δέκα χρόνια δουλεύω. Δεν μου άρεσε ποτέ να μην ασχολούμαι με κάτι. Έχω περάσει από διάφορα πόστα αλλά αυτό που κάνω τώρα κυρίως είναι να παίζω μουσική. Έχω κάνει σπουδές πάνω στη μουσική. Έπαιζα κλασικό πιάνο και αυτό που θέλω να περάσω στους θαμώνες είναι κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ πιο ήρεμο ούτως ώστε να μπορούν οι θαμώνες να μιλούν, χωρίς να τους εμποδίζουν οι ήχοι της μουσικής».
Ο Φάνης Λάμπρου είναι ένας ακόμη από τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που μένουν με την οικογένειά τους. «Μένω πολύ κοντά στη δουλειά μου και ζω με τη μητέρα μου για να μπορώ να τη βοηθάω και στις δουλειές της», προσθέτει. Και τονίζει: «Συνεργάζομαι με μία εταιρεία επάνω στις σπουδές μου αλλά αυτό δεν μου αποφέρει χρήματα για να ζω. Έτσι, χωρίς χρήματα, όπως αντιλαμβάνεστε, κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει. Γι’ αυτό δουλεύω σε αυτό το καφέ – μπαρ, όπως και πολλοί συνομήλικοί μου».