Δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euractiv.com επισημαίνει σήμερα ότι ο επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση Αρνό Κλαρσφέλντ υποστήριξε την ανέγερση φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Α. Κλαρσφέλντ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η ΕΕ θα πρέπει να κατασκευάσει ένα φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, μήκους 130 χλμ, παρομοιάζοντάς τον μάλιστα με τον υπάρχοντα φράχτη μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.
To δημοσίευμα υπενθυμίζει, εξ άλλου, ότι ο Αρνό Κλαρσφέλντ, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση, απηχεί τις ιδέες του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα «διάτρητα».
Σημειώνει, μάλιστα, ότι σύμφωνα με αναλυτές, ο N. Σαρκοζί έχει επιδοθεί σε μία αντιμεταναστευτική ρητορική, στην εκστρατεία του, που αναμένεται να αποτελέσει κύριο σημείο αντιπαράθεσης με τον υποψήφιο του σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Ολάντ.
O Α. Κλάρσφελντ επιχειρηματολόγησε ότι υπάρχει μία «πόρτα μισάνοιχτη» στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία πρέπει να κλείσει και να επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες, που ζουν με σχετική ευημερία, να αποφασίζουν ποιοι θα περάσουν στο έδαφός τους.
Ερωτηθείς για το πώς θα πρέπει να είναι αυτός ο φράχτης ο κ. Κλάρσφελντ απάντησε:
«Ένας φράχτης είναι φτιαγμένος από ηλεκτροφόρα καλώδια. Ένας φράχτης, όπως αυτός που υπήρχε στη Ρώμη και χάρη στον οποίο είχαμε ειρήνη που διήρκεσε επί αιώνες».
Το euractiv σχολιάζει ότι προφανώς ο Γάλλος αξιωματούχος εννοεί τα τείχη του Αυρηλίου, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 271 και 275 π.Χ. ως αντίδραση στη βαρβαρική επιδρομή του 270 π.Χ.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό της πρότασης για την κατασκευή φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν πρόσφατα την επιθυμία να κατασκευάσουν ένα φράχτη με ευρωπαϊκούς πόρους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, απέρριψε την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι «τα τείχη και οι φράχτες είναι μέτρα με προσωρινό χαρακτήρα» για τα οποία δεν θα έπρεπε να ξοδευθούν χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.