Στο υφιστάμενο διαδημοτικό νεκροταφείο του Σχιστού στρέφεται το βλέμμα των ενδιαφερομένων για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) μετά την ακύρωση του έργου στο δήμο Μαρκόπουλου και τα πολεοδομικά προβλήματα που παρουσίασαν οι μέχρι πρότινος ενδεδειγμένες περιοχές των δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.
Την υλοποίηση των δομών που θα επιτρέπουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος μετά θάνατον, ζητά από την Πολιτεία η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένα αίτημα που ετέθη σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μαρκόπουλου κατά την διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων υπαναχώρησαν από προηγούμενη ομόφωνη απόφασή τους για χωροθέτηση κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, κάτω από την πίεση τοπικών αντιδράσεων.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης καθηγητής Δημ. Χριστόπουλος σχολιάζοντας την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μαρκόπουλου όπου το πλήθος των πιστών ανάγκασε τους συμβούλους να υποκύψουν, μίλησε για τον καταλυτικό ρόλο της εκκλησίας με τη συλλογή υπογραφών και την αναγκαιότητα των διακριτών ρόλων που οφείλουν να έχουν εκκλησία και πολιτεία.
Στη συνέντευξη μετείχε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής για την θεσμοθέτηση του δικαιώματος στην αποτέφρωση των νεκρών Αντ. Αλακιώτης, ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης και οι νομικοί μέλη της Ένωσης Ιωάννης Κτιστάκης και Ευάγγελος Μάλλιος. Τόσο οι δύο νομικοί όσο και ο δήμαρχος απέδωσαν ευθύνες στην Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής για τον εκφοβισμό και την αλλαγή στάσης του σώματος των συμβούλων.
Ο κ. Μεθενίτης ανέφερε πως υποεκτίμησε την δύναμη παρέμβασης του τοπικού μητροπολίτη στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών το οποίο απέβη καταλυτικό για την ειλημμένη έως τότε απόφαση. Οπωσδήποτε, συνέχισε η παρουσία 400 φανατικών πιστών, επικεφαλής των οποίων ήταν τέσσερις ιερείς και ένας αρχιμανδρίτης, δεν είναι αμελητέα.
Από την πλευρά του ο κ. Αλακιώτης σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Δήμο Μαρκόπουλου ανέφερε ότι «η Εκκλησία κινητοποίησε μια μερίδα πιστών και συνέλεξε 2500 υπογραφές κατά της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανέφερε, αντί να συσπειρωθούν και να υποστηρίξουν την θέση τους ενέδωσαν στον «μπαμπούλα» του πολιτικού κόστους και άλλαξαν την απόφασή τους».
«H Επιτροπή μας», συνέχισε, «θεωρεί βασικό υπεύθυνο της μακροχρόνιας διευθέτησης του θέματος και της ολοκλήρωσης του νομοθετικού έργου για την κατασκευή ενός αποτεφρωτηρίου, αφενός μεν το πολιτικό μας σύστημα το οποίο αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του, ως μηχανισμό διαχείρισης και αποφεύγει την όποια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία στο βωμό του πολιτικού κόστους, αφετέρου την κρατική γραφειοκρατία η οποία ανεξάρτητα από την όποια έκφραση πολιτικής βούλησης, ενεργεί αυτόνομα και έχει την ικανότητα μέσα από μακροχρόνιες καθυστερήσεις και παρεμβολές να πετυχαίνει ακόμα και την ακύρωση στην πράξη των όποιων νομοθετικών πρωτοβουλιών».