Από τα στοιχεία της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Λαμίας βρέθηκε ότι από τους 373 κρατούμενους που επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη κλινική το τελευταίο διάστημα, οι 171 «δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux)».
Ύστερα από αυτό ο διευθυντής της κλινικής του νοσοκομείου Λαμίας, Κώστας Καρκάνης, έστειλε επείγον έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες αρχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής της κλινικής αποκαλύπτει ότι παρατηρείται «αύξηση των προσερχόμενων στο νοσοκομείο μας με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις φυλακές Δομοκού», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ενώ, παράλληλα, συγκρίνοντας τα συγκεκριμένα ποσοστά της μόλυνσης μέσα στις φυλακές εκτιμά ότι «αυτή βρίσκεται στο πενταπλάσιο σχεδόν απ’ ό,τι στο γενικό πληθυσμό».
«Πρόκειται για ένα στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό, που δεν μας επιτρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια», υπογραμμίζει ο κ. Καρκάνης, καθώς κοινοποίησε τα συγκεκριμένα στοιχεία προς όλες τις κατευθύνσεις, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις.
Ο ίδιος προτείνει γενίκευση των εξετάσεων στο σύνολο των κρατουμένων, αφού μέσα στις φυλακές Δομοκού βρίσκονται περίπου 850 άνθρωποι.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, «πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Λαμίας, όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας Δομοκού, ενώ ζητά παράλληλα να λειτουργήσει το ιατρείο και στις φυλακές Δομοκού «προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και τους οικείους των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριότατα του πληθυσμού του Ν. Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στη Φθιώτιδα, Βασίλης Κυριακάκης.
Πριν από τρεις βδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος της Φθιώτιδας, με ανακοίνωσή του, χτυπούσε «καμπανάκι κινδύνου» τόσο για τη φυματίωση όσο και για την ελονοσία, παίρνοντας σαν αφορμή την κατάσταση που επικρατεί είτε στις φυλακές Δομοκού, όπου συσσωρεύεται υπέρμετρα μεγάλος αριθμός κρατουμένων, είτε μετακινούμενων πληθυσμών Ρομά που έχουν εγκατασταθεί κοντά σε περιοχές, όπου υπάρχουν ορυζώνες και η μεγάλη ανάπτυξη των κουνουπιών είναι δεδομένη.
«Καλέσαμε την Περιφέρεια και το σύνολο της Αυτοδιοίκησης να αρχίσουν άμεσα τις δικές τους ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών πριν είναι αργά. Εμείς, πάντως, ως επιστημονική κοινότητα, ανησυχούμε ιδιαίτερα», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Φθιώτιδας, Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος.
Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα κρούσματα φυματίωσης που έχουν διαπιστωθεί στις φυλακές Δομοκού, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Λαμίας είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός για το σύνολο του πληθυσμού της περιοχής, καθώς υποστηρίζει πως «η διαπίστωση της νόσου δεν σημαίνει απαραίτητα και προσβολή», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Καρκάνης, τονίζοντας, συγχρόνως, ότι «σε λίγο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε συγκεκριμένα πράγματα».