Πολλά ερωτηματικά προκαλεί ο διαγωνισμός ύψους 8 εκατ. ευρώ  που έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μέσα στον Μάρτιο ο δήμος Πειραιά με στόχο την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την καθαριότητα με τη μέθοδο leasing και περιλαμβάνει και την 5ετή συντήρησή τους.

Όπως αποκάλυψε σε παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Γιάννης Μίχας από την τεχνική έκθεση του διαγωνισμού προκύπτει ότι το κόστος απόκτησης των μηχανημάτων είναι σχεδόν ισοϋψές με το κόστος της 5ετούς συντήρησής τους. Για την απόκτηση των μηχανημάτων ο Δήμος θα καταβάλλει 4,5 εκατ. ευρώ και για την 5ετή συντήρησή τους 3,5 εκατ ευρώ.

Ο Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι η παράταξή του δεν διαφωνεί με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του τομέα της καθαριότητας, ωστόσο αντίκειται στην κοινή λογική η 5ετής συντήρηση των οχημάτων να κοστίζει όσο η αγορά τους, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος έχει αρμόδια υπηρεσία για τη συντήρηση οχημάτων και ζήτησε εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή για τον προσδιορισμό των προδιαγραφών και του ύψους του «φουσκωμένου» διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 13/3 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 8 περίπου εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διάρκεια αποπληρωμής του εξοπλισμού καθορίζεται στα πέντε έτη και μετά την αποπληρωμή των δόσεων τα δημοπρατούμενα είδη περιέρχονται στην κυριότητα του Δήμου.

Στο κόστος του προϋπολογιζόμενου διαγωνισμού συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση των ειδών που πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος για μια πενταετία.