Μια μέρα πριν την έναρξη της Σαρακοστής, ολοκληρώνεται ο εορτασμός της Αποκριάς σε πολλά μέρη της χώρας. Η παράδοση του Καρναβαλιού σε Πάτρα, Ξάνθη, Κέρκυρα, Γαλαξίδι, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δίνει μια αισιόδοξη νότα αυτή την περίοδο, και παρά την κρίση αρκετοί ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν για να ξεφαντώσουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στην Πάτρα κορυφώνεται το πανηγύρι του Καρναβαλιού. Φέτος συμπληρώνονται 181 χρόνια Ιστορίας για το Πατρινό Καρναβάλι, που ξεκίνησε με τον «πρώτο αποκριάτικο χορό», μετά την απελευθέρωση το 1829, σε οικία τοπικής δυναστείας.

Στην Ξάνθη, ο εορτασμός που ξεκίνησε για πρώτη φορά στους δρόμους της όμορφης πόλης της Θράκης το 1966, όταν μια ομάδα Ξανθιωτών εμπνεύστηκαν τη διεξαγωγή λαϊκών γιορτών για την Αποκριά, έγινε και φέτος με επιτυχία.

Από την άλλη, η Κερκυραϊκή Αποκριά, με ρίζες που χάνονται στη Διονυσιακή λατρεία της αρχαίας Ελλάδας, έχει Ιστορία 450 χρόνων, και απορρέει από τις Βενετικές παραδόσεις.

Τέλος, στο Γαλαξίδι ετοιμάζονται για το κλασσικό, αποκριάτικο…. «αλευρομουτζούρωμα». Κάθε Καθαρά Δευτέρα οι συμμετέχοντες ρίχνουν χρωματιστό αλεύρι, μετατρέποντας την μικρή προβλήτα του όμορφου χωριού σε πραγματική εμπόλεμη ζώνη! Το έθιμο δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.