Κάθε χρονιά που περνάει όλο και περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν τον online τρόπο αναζήτησης για να βρουν επαγγελματίες που θα διευκολύνουν την ζωή της οικογένειάς τους: babysitters, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γηροκόμους και οικιακές βοηθούς.
Ποια είναι τα κριτήρια των οικογενειών, ποιες οι προτιμήσεις τους και ποιο το προφίλ των επαγγελματιών;
Ακολουθούν τα συμπεράσματα της έρευνας, που βασίστηκε σε δείγμα 100.000 εγγεγραμμένων μελών της Nannuka για τα έτη 2016- 2017, πάνω στα οποία στηρίζονται οι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2018.
Τι αλλάζει στην αναζήτηση φροντίδας από τα ελληνικά νοικοκυριά;
- Όλο και περισσότεροι γονείς αναζητούν μια babysitter για τη φύλαξη των παιδιών τους που θα συνδυάζει κι άλλες δεξιότητες (εικαστικές γνώσεις, γνώσεις θεατρικού παιχνιδιού, παιδαγωγικής) ώστε ο χρόνος με τα παιδιά να είναι μια εμπειρία παιχνιδιού και δημιουργικών ερεθισμάτων. Μέσα σε ένα χρόνο, το ποσοστό των αναζητήσεων για babysitters με πρόσθετες δεξιότητες αυξήθηκε κατά 42%.
- Στις ηλικίες των παιδιών μέχρι τα 2 έτη, οι γονείς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια να επιλέξουν βρεφονηπιοκόμους με αντίστοιχη κατάρτιση κι όχι απλώς babysitters. Η επιστημονική κατάρτιση δείχνει να προτιμάται από την εμπειρική γνώση.
- Υποχωρεί η τάση της αναζήτησης από τους γονείς για babysitter που αναλαμβάνουν και τις δουλειές του σπιτιού, καθώς φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για δυο αντικείμενα που δεν μπορούν να συνδυαστούν. Κι αν συνδυαστούν θα είναι εις βάρος της φροντίδα των παιδιών τους. To ποσοστό αυτών των αναζητήσεων έχει μειωθεί κατά 38%.
- Μια πρόσθετη δεξιότητα που συχνά ζητούν οι γονείς από τις παιδαγωγούς είναι η άριστη γνώση αγγλικών (επιπέδου μητρικής γλώσσας) για να συνδυάζεται το παιχνίδι με τη βιωματική μάθηση της γλώσσας, από την προσχολική κιόλας ηλικία. Αυξητική – κατά 13% – είναι η τάση για παιδαγωγούς με άριστη γνώση ξένων γλωσσών ακόμα κι όταν η απασχόληση – φροντίδα αφορά σε παιδιά ηλικίας από 2 ετών (και πάνω).
- Μια πρόσθετη παροχή που αναζήτησαν οι γονείς στα προφίλ των babysitters ήταν η ύπαρξη διπλώματος αυτοκινήτου ή και η κατοχή αυτοκινήτου για τη μεταφορά των παιδιών τους προς και από το σχολείο και τις απογευματινές τους δραστηριότητες. Αυτή η υπηρεσία από την πλευρά των babysitters αποδείχτηκε… a life-saver για τους γονείς, που αδυνατούν να προλάβουν όλες τις δραστηριότητες των παιδιών τους.
- Παρατηρείται αυξητική τάση στην αναζήτηση ειδικών παιδαγωγών. Με την εισαγωγή του θεσμού “της παράλληλης στήριξης” στα σχολεία και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονιών σε θέματα ειδικής αγωγής όλο και περισσότεροι γονείς στρέφονται στον ειδικό παιδαγωγό που θα αξιολογήσει τυχόν αναπτυξιακές ή μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά τους και θα σταθεί στο πλευρό τους. Από χρόνο σε χρόνο η αύξηση είναι και πιο έντονη. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2017 η ζήτηση για ειδικούς παιδαγωγούς αυξήθηκε κατά 51%.
- Μεγάλο έδαφος κερδίζει η τάση του δασκάλου στο σπίτι για τα παιδιά του Δημοτικού, καθώς οι γονείς είτε δεν προλαβαίνουν να βοηθήσουν τα παιδιά στο διάβασμα είτε θέλουν να αναθέσουν αυτόν τον ρόλο στους ειδικούς. Η επένδυση των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους φαίνεται να είναι ένας τομέας που αντέχει στην εποχή της κρίσης, προσαρμοζόμενος, βέβαια, στα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Τον τελευταίο μόνο χρόνο η ζήτηση για μελέτη Δημοτικού αυξήθηκε κατά 25% με το μεγαλύτερο ποσοστό να αναζητά δάσκαλο μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
- Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν σημαντικό κριτήριο για την επιλογή επαγγελματία το να μένει στην περιοχή τους ή κοντά σε αυτήν, καθώς τα προβλήματα στις μετακινήσεις για μεγαλύτερες αποστάσεις (αυξημένη κίνηση, απεργίες, χαμηλή συχνότητα) προκαλούν ασυνέπεια.
- Όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρίες ακολουθούν το πρότυπο των αντίστοιχων ξένων (πρόγραμμα επιβράβευσης προσωπικού) και αναλαμβάνουν το κόστος φύλαξης και φροντίδας των παιδιών των στελεχών τους (είτε του παιδικού σταθμού είτε της φύλαξης στο σπίτι) για να μπορούν ξέγνοιαστοι να αποδώσουν στην εργασία τους. Τον τελευταίο χρόνο εξυπηρετήθηκαν 500 εργαζόμενες μητέρες, κάνοντας χρήση αυτής της παροχής.
- Παράλληλη με την αναζήτηση φροντίδας για τα παιδιά τους, οι οικογένειες αναζητούν επαγγελματίες φροντίδας (γηροκόμους, νοσηλευτές) για τους γονείς τους καθώς οι σύγχρονες απαιτήσεις δεν τους επιτρέπουν να είναι κάθε στιγμή δίπλα τους. Σταθερά αυξητική τάση της τάξης του 15% παρουσιάζεται σε αυτό το κομμάτι ενώ η αναζήτηση για τη συγκεκριμένη ομάδα των επαγγελματιών γίνεται από οικογένειες όχι μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και της περιφέρειας.