Για 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι επικίνδυνα για παρόμοιες καταστροφές όπως αυτές στη Μάνδρα Αττικής και στη Νέα Πέραμο, μίλησε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
«Φέτος, ουσιαστικά η πλημμύρα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο ήταν η πέμπτη και ίσως για τα ελληνικά δεδομένα είναι και λίγες. Υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν τον πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα. Το ότι εκδηλώθηκε στη Μάνδρα, στη Σύμη, στη Σαμοθράκη, είναι τυχαίοι λόγοι. Θα μπορούσε κι αλλού να συμβεί», τόνισε μέσω του ΑΝΤ1.
«Η φύση ποτέ δεν εκδικείται. Είναι ευνοϊκή σε εμάς και μας έκανε δώρο αυτόν τον υπέροχο πλανήτη. Ούτε θεομηνία είναι, ο Θεός δεν φταίει σε τίποτα. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε που παρεμβαίνουμε στη φύση και δημιουργούνται οι αντιδράσεις και τα καταστροφικά φαινόμενα», συμπλήρωσε.
Για το τι εάν οι αρμόδιοι είναι ενημερωμένοι για τα 300 αυτά σημεία και τι έχουν κάνει, απάντησε: «Είναι ένα θέμα που αντικατοπτρίζει την παθογένεια του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής νοοτροπίας γενικότερα. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε στρεβλά, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν την εικόνα».
Σχετικά με τις ρυθμίσεις και τις νομιμοποιήσεις αυθαίρετων: «Πριν από κάθε εκλογική διαδικασία, πάνω από 15 θυμάμαι τα τελευταία 30 χρόνια, γινόταν λόγος και πράξη για ένταξη αυθαίρετων περιοχών μέσα στα σχέδια». Αναδεικνύοντας, ουσιαστικά το πόσο λάθος ήταν αυτή η λογική.
Ενώ όσον αφορά τους πιθανούς νέους κινδύνους να υπάρξουν ανάλογες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών, σημείωσε: «Το 60% του ελληνικού οικιστικού χώρου είναι αυθαίρετες περιοχές, που εντάχθηκαν στο σχέδιο χωρίς μελέτες και χωρίς προδιαγραφές». Για να φέρει το παράδειγμα πως «τώρα στη Μάνδρα υπάρχει μια πισίνα μέσα στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής».