Να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του, καλεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, τους επιχειρηματίες – μέλη του που επλήγησαν από τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία και οι πλημμύρες στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής για να δηλώσουν τα στοιχεία τους, ώστε το επιμελητήριο να φροντίσει άμεσα και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, για πραγματογνωμοσύνη, αυτοψία και καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παύλος Ραβάνης, δήλωσε συγκλονισμένος για το μέγεθος της καταστροφής, που είχε, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα, πέραν των υλικών καταστροφών, να χαθούν και ανθρώπινες ζωές.

«Εκφράζω καταρχήν, τα θερμά μου συλλυπητήρια στους ανθρώπους που θρηνούν για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Γνωρίζοντας πολύ καλά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν όλες ανεξαιρέτως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πολύ σημαντική για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράστασή μας. Το Επιμελητήριο, θα σταθεί δίπλα στους συναδέλφους που εν μια νυκτί έχασαν τους κόπους μιας ζωής» τόνισε ο κος Ραβάνης και συμπλήρωσε ότι το Επιμελητήριο θα κάνει ότι είναι δυνατόν, για να τους βοηθήσει.

Τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, μπορούν να απευθύνονται για τη δήλωση των στοιχείων τους, στα τηλέφωνα 210-3680884 και 210-3680758, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες – e-mail: [email protected] και [email protected]

ΓΣΕΒΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία επίσης δηλώνει ότι προτίθεται να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της τρομερής τραγωδίας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε τα ακόλουθα: «Είμαστε συντετριμμένοι από τα γεγονότα στη Δυτική Αττική. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που χάθηκαν, στις οικογένειές τους και σε αυτούς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα. Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράστασή της στους πληγέντες της θεομηνίας. Θα σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν με όποιο τρόπο και μέσο μπορεί».

H ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις μας, αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών στο παρελθόν, είναι αναγκαίο να προωθηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις μερικές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη θεσμική και νομική ισχύ:

Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων

  • Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για την καταγραφή των επιχειρήσεων που επηρεάζονται και την συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.
  • Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.
  • Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Ασφαλιστικές – Φορολογικές ελαφρύνσεις

  • Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
  • Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.
  • Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018.
  • Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

Δανειακές υποχρεώσεις – Χρηματοδότηση

  • Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)
  • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
  • Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές
  • Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

Κοινωνική προστασία και κοινωνική συνοχή

  • Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους
  • Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).