Η επιχειρηματική πρόσβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να γίνει ευκολότερη με βάση γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή συνεδρίασε και εξέτασε τη διατήρηση σε ισχύ των συστημάτων αδειοδότησης επαγγελμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα γνωμοδότησε για οκτώ επαγγέλματα: διδασκαλίας σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, διδασκαλίας κατ’ οίκον, ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.

Σημειώνεται από την επιτροπή ότι, αναφορικά με το θέμα των διδάκτρων, στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόταση, τα συμβόλαια καθορισμού της τιμής που διαμορφώνουν αυτά τα σχολεία, καθώς και εκείνα της διά βίου μάθησης, να καλύπτουν το σύνολο των ετών μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών στη συγκεκριμένη βαθμίδα ή την ολοκλήρωση του προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Ειδικότερα:

– Για τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γνωμοδοτεί να υιοθετηθεί το καθεστώς της προηγούμενης διοικητικής άδειας για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ιδιωτικού σχολείου. Όσον αφορά την κατ’ έτος ανανέωση της άδειας λειτουργίας, συστήνεται η υιοθέτηση της διαδικασίας της αναγγελίας. Προτείνεται, επίσης, η διατήρηση της εγγραφής σε επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ωστόσο, υποδεικνύεται η άρση περιορισμών στην πρόσβαση στη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα (ιθαγένεια, τυπικά προσόντα του ιδρυτή, δηλαδή φυσικού ή νομικού προσώπου, γεωγραφικές αποστάσεις, ανώτατος αριθμός ίδρυσης εκπαιδευτηρίων, κωλύματα και ασυμβίβαστα συγγενικών προσώπων). Περαιτέρω, συνιστάται η άρση των εμποδίων εγγραφής στα Μητρώα ή τις Επετηρίδες, για την άσκηση επαγγέλματος, όσων κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

– Για τους διδάσκοντες σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών και για τους διδάσκοντες κατ’ οίκον αρκεί η διαδικασία αναγγελίας. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να καταργηθεί η υποχρέωση ανανέωσης κατ’ έτος της εν λόγω άδειας και η επικαιροποίηση του φακέλου του διδάσκοντος να γίνεται μόνο σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων και των δικαιολογητικών.

– Για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών προτείνεται η υιοθέτηση του καθεστώτος της προηγούμενης διοικητικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Όσον αφορά την ανανέωση της άδειας λειτουργίας, γνωμοδοτεί την υιοθέτηση της διαδικασίας της αναγγελίας. Διατυπώνει, επίσης την άποψη να αρθούν οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην εν λόγω οικονομική δραστηριότητα που αναφέρονται στην ιδιότητα του ιδρυτή, σε κωλύματα και ασυμβίβαστα συγγενικών προσώπων και στο αμεταβίβαστο της άδειας διότι συνιστούν περιορισμό στην οικονομική ελευθερία.

– Για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) προτείνεται η υιοθέτηση του καθεστώτος της προηγούμενης διοικητικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Ωστόσο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχει ο περιορισμός της προηγούμενης έγκρισης από τη Διοίκηση των διαφημίσεων των Ι.Ε.Κ. Η Επιτροπή προτείνει την άρση του εν λόγω περιορισμού.

– Για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) προτείνεται η υιοθέτηση του καθεστώτος της προηγούμενης διοικητικής άδειας-πιστοποίησης. Ωστόσο, υποδεικνύεται να αποσυνδεθεί η χορήγηση πιστοποίησης από τη συγκέντρωση κατώτατης (αρχικής) βαθμολογίας και να χορηγείται μόνο από έλεγχο ότι πληρούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Ομοίως, αναφορικά με την ανανέωση της πιστοποίησης, προτείνεται να γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγγελίας.

– Για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Μ.Ε) υποδεικνύει την υιοθέτηση της προηγούμενης διοικητικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους. Σχετικά με την ανανέωση της άδειας λειτουργίας, η Επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη να περιοριστεί στην αναγγελία. Ωστόσο, η Επιτροπή προτείνει την άρση των περιορισμών που αφορούν στην πρόσβαση στη σχετική οικονομική δραστηριότητα, ενώ προτείνεται η παροχή δυνατότητας να επιλέγουν προσωπικό και εκτός Μητρώου με την υποχρέωση, όμως, της γνωστοποίησης στην εποπτεύουσα Αρχή.

– Για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ.) γνωμοδοτεί τη διατήρηση της προηγούμενης διοικητικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους και κυρίως την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. Σχετικά με την ανανέωση της άδειας λειτουργίας, προτείνεται ο περιορισμός στη διαδικασία της αναγγελίας.