Οι απαιτήσεις της τρόικας συμπαρασύρουν μεγάλες μειώσεις στον στενό δημόσιο τομέα.
Το μαχαίρι των δανειστών μας αγγίζει μέχρι και τον στρατό και την εκπαίδευση, Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, σήμερα, κάνοντας λόγος για τις προϋποθέσεις που τίθενται, ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο.
Μείωση του αριθμού των αποδοχών των υπαλλήλων και των λειτουργιών του δημοσίου τομέα, αλλά και νέες αυξήσεις φόρων και περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, περιλαμβάνει το «μενού» που μας προτείνει η τρόικα, σημειώνει η εφημερίδα.
Στο στόχαστρο των εκπροσώπων των δανειστών μπαίνουν πλέον οι θέσεις εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα. Μόνο για φέτος, επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν τη «μη οικειοθελή αποχώρηση» τουλάχιστον 50.000 πολιτικών υπαλλήλων, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, εκπαιδευτικών λειτουργών και εργαζομένων σε φορείς και οργανισμούς ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, ότι «κανείς δεν περισσεύει» στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο τομέας αυτός των δημοσίων υπαλλήλων, μαζί με τους ένστολους υπό το υπουργείο Άμυνας, εντάσσεται στον στενό δημόσιο τομέα, που αριθμεί 720.000 υπαλλήλους συνολικά και θα πρέπει να υποστεί μειώσεις. σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί υπολογίζονται στους 190.000, ενώ οι ένστολοι στους 160.000.
Η «κόκκινη γραμμή» των εκπροσώπων του Μηχανισμού Στήριξης για 150.000 αποχωρήσεις σε βάθος τετραετίας βάζει στο στόχαστρο και αυτούς, όπως και όλο το δημόσιο τομέα, ο οποίος μπαίνει «στην πρέσα» και αναμένεται να περάσει «διά πυρός και σιδήρου», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.