Νέες τεχνικές εφευρίσκουν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι e-απατεώνες καθώς η οικονομική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης. Στο στόχαστρο των επιτηδείων βρίσκονται πλέον και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αλλά και οι ταμπλέτες, με δεδομένο ότι οι κάτοχοί τους πολλαπλασιάζονται διαρκώς.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο στην Ελλάδα σε ετήσια βάση η λεία τής ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους τραπεζίτες.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, οι επιτήδειοι αποδεικνύονται εξαιρετικά εφευρετικοί καθώς στο οπλοστάσιό τους πλέον περιλαμβάνεται μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων για να επιτίθενται στους χρήστες του Διαδικτύου. Παράλληλα, τα κρούσματα επιθέσεων στα ATM καλά κρατούν, κυρίως Παρασκευές και Σαββατοκύριακα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, τα κόλπα που θέτουν σε εφαρμογή οι σπείρες γίνονται ολοένα και πιο καινοτόμα και έξυπνα, πέρα από τις γνωστές τεχνικές (μηνύματα με υποτιθέμενες προσφορές από online παιχνίδια ή ψεύτικες ειδοποιήσεις από μεγάλους οργανισμούς κ.λπ.).
Το δόλωμα. Πρόσφατα εντοπίστηκαν μηνύματα τα οποία καλούσαν τους παραλήπτες να συμμετάσχουν σε έρευνες για να κερδίσουν χρήματα. Ακολουθώντας το link, οι χρήστες έμπαιναν σε μια σελίδα που περιείχε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωναν.
Στη συνέχεια κατευθύνονταν σε μια άλλη φόρμα όπου καλούνταν να συμπληρώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γίνει η πληρωμή που τους είχαν υποσχεθεί. Τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να αφαιρεθούν χρήματα από τους λογαριασμούς των χρηστών.
Επιπλέον, η ποιότητα των παραπλανητικών μηνυμάτων έχει ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να πέσει κανείς στην παγίδα.
Επίσης, σε μέσο ηλεκτρονικής απάτης μετατρέπεται και η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook καθώς οι επιτήδειοι μπαίνουν στα προφίλ των χρηστών, αντλώντας ευαίσθητες πληροφορίες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φίλους τους.
Σε κινητά και ταμπλέτες. Οι ψηφιακοί επιτήδειοι έχουν μπει δυναμικά και στον στίβο των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των ταμπλετών. Οι νέες συσκευές τεχνολογίας αποδεικνύονται συχνά ευάλωτες σε κακόβουλο λογισμικό και οι απατεώνες μπορούν να υποκλέψουν πολύτιμες πληροφορίες και να χρεώσουν τον κάτοχο της συσκευής με υπέρογκα ποσά. Συνήθως αυτό γίνεται μέσα από ύποπτες εφαρμογές (applications), τις οποίες κατεβάζουν οι ανυποψίαστοι χρήστες των κινητών.
Συνήθως, η πρόσβαση σε αυτές γίνεται είτε μέσω e-mail είτε από διαδικτυακούς τόπους αμφιβόλου ποιότητας, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι κατεβάζουν εφαρμογές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Οταν εγκατασταθεί η εφαρμογή, οι επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση στη συσκευή, μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα και να χρησιμοποιήσουν τις επαφές του καταλόγου για πονηρούς σκοπούς.
Απάτες πραγματοποιούνται και μέσω γραπτών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα.
Ο ανυποψίαστος χρήστης λαμβάνει ένα SMS από άγνωστο αποστολέα και αν κάνει το λάθος να απαντήσει, βομβαρδίζεται με μηνύματα υψηλής χρέωσης.