Ανοικτά αμφισβήτησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης το αποτέλεσμα που θα έχει στην ελληνική οικονομία η μείωση του μισθολογικού κόστους σε μια περίοδο που οι διακυμάνσεις του ευρώ είναι μεγάλες. Μιλώντας στο συνέδριο του Harvard Business School Club of Greece, στο Μέγαρο Καρατζά, ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία πρέπει να βασιστεί στην παραγωγή και όχι στη ζήτηση, ωστόσο κατέστησε σαφές πως η χρονική περίοδος δεν προσφέρεται για κλιμάκωση της εσωτερικής υποτίμησης, λόγω των συνθηκών, που επικρατούν στην αγορά συναλλάγματος.
«Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στη σχέση της με τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να προσπαθήσει να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσω της μείωσης στοιχείων του κόστους παραγωγής.
Ωστόσο, μια διακύμανση του ευρώ της τάξης του +/- 15%-20% μέσα σε μερικούς μήνες, δύναται να εξαλείψει κάθε θετική επίπτωση, π.χ. μιας περιοριστικής μισθολογικής πολιτικής. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, που δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν συζητάμε για ανταγωνιστικότητα και κόστος εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά, ο κ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε λάθος να μειώνεται το εισόδημα σε μια εποχή, που το αδύναμο ευρώ κάνει ακριβά τα εισαγόμενα αγαθά, όπως τα καύσιμα, και το υφεσιακό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού και ειδικά της Ευρωζώνης πλήττει τις ελληνικές εξαγωγές, αφού η χαμηλή ζήτηση ακυρώνει τα οφέλη από την πτώση της ισοτιμίας.
Πιο απλά, η επιδιωκόμενη μείωση των μισθών ούτε θα οδηγήσει σε περιορισμό του πληθωρισμού, ούτε θα αυξήσει την εθνική αποταμίευση μέσα απο τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών .
Ο υπουργός Εσωτερικών είναι ο πρώτος υπουργός της Κυβέρνησης Παπαδήμου, και μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός, που τεκμηριωμένα αντιτίθεται στη μείωση μισθών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.