Την ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα, επεσήμανε η βουλευτής Ηρακλείου, Μ. Σκραφνάκη, κατά την επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Επιτροπής «για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων σε αυτές», ώστε η ποινή των κρατουμένων να είναι συνυφασμένη με την δίκαιη τιμωρία, τη δεύτερη ευκαιρία και όχι με την στέρηση των δικαιωμάτων τους και την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.

Η κ. Σκραφνάκη, η οποία έλαβε μέρος στις εργασίες της Επιτροπής και κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και είδε από κοντά τις συνθήκες επιβίωσης των κρατουμένων, κατά την εισήγησή της, επισήμανε ότι τα πιο καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σωφρονιστικό μας σύστημα είναι ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων, η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών που εμποδίζει τον διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με τα αδικήματα που έχουν διαπράξει, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και η μη ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών σωφρονισμού των κρατουμένων.

Όπως επεσήμανε η κ. Σκραφνάκη, στην ομιλία της, «προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος ανέγερσης νέων καταστημάτων, που προβλέπει το θεσμοθετημένο Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών και να επιτύχουμε την ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων», γράφει το cretalive.gr.

Σχετικά με τις φυλακές του Ν. Ηρακλείου, επισήμανε την ανάγκη αποσυμφόρησης του καταστήματος κράτησης της Ν. Αλικαρνασσού, καθώς σήμερα φιλοξενεί 320 κρατούμενους, στους οποίους προστίθενται όσοι αδίκαστοι κρατούμενοι εκδικάζονται στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, παρά το ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης είναι κατασκευασμένο να δέχεται μέχρι 105 άτομα.

Παράλληλα, ζήτησε τη μετατροπή της φυλακής Ν. Αλικαρνασσού, σε Δικαστική φυλακή, αφού εξυπηρετεί τις εφετειακές ανάγκες και δεν είναι σωστό να βρίσκονται στις ίδιες φυλακές, άνθρωποι αδίκαστοι, με εκείνους που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν την ποινή τους.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και εργασίας, για την ομαλή επανασύνδεση των κρατουμένων με την κοινωνία.