Εγρήγορση των αρχών, συντονισμό δράσεων και στενότερη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης και της Τοπική Αυτοδιοίκησης για τη γρήγορη απορρύπανση ζήτησαν οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από την ρύπανση στον Σαρωνικό, ενώ ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης εξέφρασε έντονη αμφισβήτηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για την κινητοποίηση μετά το ατύχημα.
«Δεν μπορεί να έγιναν όλα καλά και να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν το λάθος είναι στην επιθεώρηση του πλοίου ή στον τρόπο βύθισης ή στην λειτουργία των ιδιωτών ή στον γενικότερο συντονισμό, αλλά δεν μπορεί ένα μικρό ναυάγιο να έχει αυτά τα αποτελέσματα και να ισχυρίζονται κάποιοι ότι έγιναν όλα καλώς και στον τρόπο και στον χρόνο. Διαφορετικά, θα πρέπει να αποδεχθούμε, το ακόμα χειρότερο, ότι ένα μικρό ναυάγιο έστω και αν έγιναν όλα σωστά, είχε όλα αυτά τα αποτελέσματα», είπε ο δήμαρχος Πειραιά, σχολιάζοντας τις αναφορές προηγουμένως του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μώραλης δήλωσε απαισιόδοξος αναφορικά με την από δω και πέρα αντιμετώπιση του προβλήματος στον Σαρωνικό. «Δεν είμαι αισιόδοξος, εύχομαι να διαψευσθώ. Μακάρι να είναι μια περιπέτεια που θα μας ταλαιπωρήσει μόνο για μερικούς μήνες όπως υποστήριξε ο υπουργός», είπε. Προσέθεσε πάντως ότι «αυτό που μας νοιάζει τώρα, είναι να καθαρίσουν οι ακτές και οι θάλασσες, να γίνει ο καλύτερος δυνατός καθαρισμός και νομίζω ότι μετά θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, είτε είναι πολιτικές, είτε είναι ποινικές, είτε είναι αστικές».
Ο κ. Μώραλης εξέφρασε, εξάλλου, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μία εβδομάδα μετά το ατύχημα κι ενώ έφτασε η ρύπανση στις ακτές και τις παραλίες, από τους δήμαρχους ζητήθηκε να βάλουν φράγματα, επισημαίνοντας πως αυτό προκαλεί ερωτηματικά. «Να τα βάλουμε για ποιο λόγο, εάν δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν άλλες κηλίδες; Τι να προστατέψουμε και πώς θα το κάνουμε;», διερωτήθηκε.
Όπως τόνισε ακόμη ο δήμαρχος Πειραιά, «επειδή δεν είναι μόνον αυτή η περίπτωση, και με το προσφυγικό αιφνιδιάστηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση», πρέπει να υπάρχει μια πιο στενή και κυρίως έγκαιρη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.
Τέλος εξέφρασε την ενόχλησή του για το ότι απαιτήθηκε δημόσια δήλωση διαμαρτυρίας των αιρετών πριν κληθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, λέγοντας: «Να ενημερώσω ότι δεν κληθήκαμε από την Επιτροπή. Η γνώμη μας δεν ήταν χρήσιμη προφανώς. Κάναμε δημόσια δήλωση διαμαρτυρίας και έτσι κληθήκαμε. Είναι ο τρόπος που γενικά η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει την τοπική».
Έκκληση για συνεργασία όλων των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης απεύθυνε η Ισιδώρα Νάννου, δήμαρχος Σαλαμίνας, επισημαίνοντας πως θα πρέπει επεξεργαστούμε όλα τα θέματα και να δούμε τα γεγονότα και συνολικά να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες. «Να μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι για χάρη του περιβάλλοντος. Να κάνουμε μια διαδημοτική συνεργασία ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι για να προλαβαίνουμε και όχι να αντιμετωπίζουμε», είπε.
Εντατικοποίηση των εργασιών απορρύπανσης ζήτησαν οι δήμαρχοι του Παλαιού Φαλήρου και του Αλίμου. «Να φέρουμε και άλλα τέσσερα πλοία που να μπορούν να μαζέψουν τις κηλίδες. Να έχουμε οχτώ πλοία σε ενέργεια να αλωνίζουν την περιοχή και να μαζεύουν», κάλεσε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζιδάκης. «Λύστε αυτό το θέμα. Αυτό το ατύχημα ας μας κάνει σοφότερους και αποτελεσματικότερους», τόνισε.
Επιχορήγηση των δήμων και πλάνο δράσεων, πρότεινε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. «Είναι άδικο και αδικαιολόγητο να σηκώσουμε δαπάνες που δεν μας αντιστοιχούν. Χρειάζονται περισσότερα χέρια και αναλώσιμα και ένα πλάνο δράσεων. Να αποδοθούν οι ακτές το συντομότερο ασφαλείς. Είμαστε εδώ, βάλαμε πλάτη και θα συνεχίσουμε, αλλά να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και καλύτερος συντονισμός και ένα ορατό χρονοδιάγραμμα», είπε.
Το κόστος της συμμετοχής στην αντιμετώπιση της κρίσης επικαλέστηκε και ο δήμαρχος Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος συμφώνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Πειραιά σχετικά με τον αποκλεισμό από τον σχεδιασμό δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Για έναν δήμο κοστίζει από 30.000 έως 50.000 ευρώ τη μέρα, έχουμε εκταμιεύσει 270.000- 280.000 χιλιάδες ευρώ. Να μας βάλετε στην ομάδα αντιμετώπισης των καταστροφών και να μας δώσετε χρήματα», ζήτησε ο κ. Κωνσταντέλλος.
Ο Γιώργος Παπανικολάου, δήμαρχος Γλυφάδας, αφού ευχαρίστησε το Λιμενικό Σώμα, όπως και η πλειοψηφία των δημάρχων, για την συμβολή του, απηύθυνε δυο ερωτήσεις στην επιτροπή που αφορούν το κατά πόσο η παραλία της Γλυφάδας θα είναι σε θέση να διατηρήσει την γαλάζια σημαία για την παραλία της, ενώ ακόμα ζήτησε να μάθει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο βυθός. «Τι γίνεται με τον βυθό; Είναι ξεκάθαρο ότι σωματίδια μαζούτ κινούνται ανεξέλεγκτα στο βυθό. Να συνεχίσει η άντληση του πετρελαίου. Δεν είναι μόνο στην επιφάνεια, είναι και στο βυθό».
«Κάναμε όλες τις ενδεδειγμένες και προβλεπόμενες κινήσεις», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος ακόμα προσέθεσε: «Όσον αφορά την Περιφέρεια είμαστε εκεί από την αρχή, δώσαμε οδηγίες και βγάλαμε τα απαραίτητα έγγραφα». Εξήρε δε την συμβολή των δήμων και των εθελοντών, επισημαίνοντας πως «μπορεί τα πράγματα στην αρχή να ήταν πρωτόγονα, στη συνέχεια όμως οργανώθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν έγκαιρα φράγματα και να περιοριστεί η έκταση της καταστροφής».