«Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης είναι κυρίαρχο θέμα για την ελληνική ναυτιλία. Η ΝΔ δεσμεύεται για την επανασύσταση του ΥΕΝ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εξετάζεται το θέμα της θεσμοθέτησης της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης και σημείωσε ότι σε αυτό υπάρχει και η θετική γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), προσθέτοντας πως οι ιδιωτικές ναυτικές σχολές θα μπορούν να δίνουν μέχρι και δίπλωμα πλοιάρχου.

Ο προϋπολογισμός της ναυτικής εκπαίδευσης, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, βαίνει μειούμενος. «Προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο ώστε να παράσχουμε στην ελληνική νεολαία και ναυτιλία την ποιοτικότερη ναυτική εκπαίδευση. Η θεσμοθέτηση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσει εις βάρος αλλά συμπληρωματικά της δημοσίας ναυτικής εκπαίδευσης και πρέπει να βρούμε τις καλύτερες λύσεις σε ένα κρίσιμο τομέα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά 7 εκ. ευρώ. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας επαρκούν έως τον Ιούλιο. Το Ταμείο Ναυτικής Εκπαίδευσης χρειάζεται 17 εκατ. ευρώ και σήμερα φθάνουμε μετά βίας τα 11 εκατομμύρια ευρώ, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις που λαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση, αφού η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές ή κυβερνητικός εταίρος. Ο ΛΑΟΣ είναι πάντοτε οπαδός της συνεργασίας. Δεν θα είναι αντιπαραγωγική δύναμη όπως η αριστερά».

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ακτοπλοΐα τονίζοντας ότι «το υπουργείο ολοκλήρωσε το πόρισμα, το οποίο έχει κατατεθεί στους ανωτέρους για να λάβουν γνώση. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, συνέχισε, είναι η ρευστότητα και τα καύσιμα και παρακολουθούμε με αγωνία το νέο ράλι τιμών εξαιτίας των γεγονότων στον Κόλπο και εάν έχουμε κάποια δραματική αλλαγή τιμών προς τα πάνω τότε θα υπάρχει μεγάλη αστάθεια».

«Για αυτό πρέπει να λάβουμε εγκαίρως προστατευτικά μέτρα για να αποφύγει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να διορθώσει μία ζημιά εκ των υστέρων», τόνισε , επίσης, ο κ. Γεωργιάδης, «γιατί εάν μία εταιρεία δεν θα έχει ρευστό να πάρει καύσιμα, θα σταματήσει τα δρομολόγια και θα πρέπει το κράτος να βρει καράβια».

Τέλος, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει αποτελεσματική η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η Νέα Δημοκρατία είναι συμπολίτευση και αντιπολίτευση και αν το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με το αν θα υπάρχει ως κόμμα αύριο ή ποιόν θα έχει αρχηγό. «Η θα κάνουμε αποτελεσματική κυβέρνηση ή θα πάμε για εκλογές. Τώρα προλαβαίνουμε. Αρχές Φεβρουαρίου μπορούμε να έχουμε νέα κυβέρνηση», τόνισε.