Το Αγαθονήσι, η μαγική ακριτική κουκίδα στο Ανατολικό Αιγαίο, απευθύνει έκκληση για γιατρούς και υπαλλήλους του δήμου ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, όπως πρέπει, οι υπηρεσίες. Του Μαρίνου Γκασιάμη Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο newsbeast.gr ο δήμαρχος του νησιού, Ευάγγελος Κόττορος, που εκλέγεται από το 2007, υπάρχει δραματική υποστελέχωση του δήμου καθώς δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Η κατάσταση πήρε ιδιαίτερα αρνητική τροπή όταν το 2010 συνταξιοδοτήθηκε ο γραμματέας και έφυγε μια υπάλληλος με μετάθεση, με αποτέλεσμα να έχει μείνει στο νησί μόνο ο δήμαρχος και ένας διοικητικός υπάλληλος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την «απομόνωση» σε θέμα υπηρεσιών καθώς, όπως μας λέει χαρακτηριστικά: «Για να πάρουμε ένα χαρτί είναι πολύ δύσκολο καθώς στη Δωδεκάνησο είναι διασκορπισμένες οι υπηρεσίες». Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει αρνητικά και η πολυνομία. Αυτό σε συνδυασμό και με τον Καλλικράτη καθιστά τιτάνια την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να συνεχιστεί η λειτουργία του δήμου. Στην παρούσα φάση για να υπάρχει έστω μια υποτυπώδη λειτουργία, δήμαρχος και υπάλληλος εργάζονται σχεδόν επί 24ωρου βάσεως.
Θέλουμε γιατρό!
Άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό της υγείας. Στο νησί δεν υπάρχει επί μονίμου βάσεως γιατρός. «Κάνουμε παρεμβάσεις και τσακωμούς για να έρθει ένας γιατρός», δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού προσθέτοντας: «Έχει φύγει τώρα ο γιατρός με άδεια 7-10 μέρες και δεν υπάρχει άλλος». Η αιτία που επικαλούνται οι γιατροί, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι οι περικοπές στους μισθούς. Κάποτε οι μισθοί τους ήταν τριπλάσιοι των άλλων υπαλλήλων σε ακριτικές και προβληματικές περιοχές ενώ τώρα έχουν εξομοιωθεί, μας τονίζει. Ο βασικός μισθός είναι 800-900 ευρώ και, σύμφωνα με το δήμαρχο, σε αυτό το ποσό προσθέτει και η περιφέρεια ένα επίδομα 450 ευρώ, ενώ έχει θεσμοθετηθεί πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας και ένα ακόμα επίδομα 450 ευρώ. Παρά ταύτα, κανένας γιατρός δεν θέλει να πάει στο Αγαθονήσι. Το 2016 όταν έφυγε η γιατρός που υπηρετούσε στο νησί επί τρία χρόνια, πέρασαν 7 μήνες μέχρι να βρεθεί άλλος.
Τα προτερήματα
Ευτυχώς το «τοπίο» δεν είναι εντελώς μαύρο καθώς μετά από αγώνες τουλάχιστον η επικοινωνία είναι ικανοποιητική. Tο Αγαθονήσι μπορεί να το επισκεφθεί κανείς πολύ εύκολα, διότι έχει τακτική συγκοινωνία με Λέρο, Πάτμο, Λειψούς και Σάμο. Στο νησί λειτουργεί σύγχρονο ελικοδρόμιο. Εκτός από τον κόλπο του Αγ. Γεωργίου (λιμάνι) υπάρχουν και άλλοι απάνεμοι και ιδανικοί για όσους επιθυμούν να αγκυροβολήσουν σε ήσυχα και πεντακάθαρα νερά, απολαμβάνοντας την ηρεμία της θάλασσας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Εκτρέφονται περίπου 2800 αιγοπρόβατα και παράγονται εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, που εκτός από τις τοπικές ανάγκες κατανάλωσης εξάγονται και στα γύρω νησιά. Στις θάλασσες του νησιού υπάρχουν πλούσια αλιεύματα και ιχθυοκαλλιέργειες, όπου απασχολούνται πολλοί κάτοικοι ως αλιεργάτες. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ασχολούνται με τον τουρισμό, έχει δημιουργηθεί μικρή τουριστική υποδομή με μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων που διαθέτουν περίπου 140 κλίνες. Γίνονται έργα υποδομής και καταβάλλονται προσπάθειες για μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη. (Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του δήμου)
- Το newsbeast.gr αφουγκράζεται τον παλμό της ελληνικής περιφέρειας και αναδεικνύει τα προβλήματά της. Επικοινωνήστε με email στο [email protected] με τη δημοσιογραφική μας ομάδα.