Τις φθορές που σημειώνονται στις σχολικές μονάδες τις νύχτες, αλλά και την ανεξέλεγκτη είσοδο εξωσχολικών και μία σειρά από άλλα προβλήματα που εντοπίζονται στα σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος Ρεθύμνου με μόλις 18 σχολικούς φύλακες για το σύνολο των 83 μονάδων στην πόλη και την ενδοχώρα.

Την αρμοδιότητα «διαχείρισης» των σχολικών φυλάκων έχει πλέον η δημοτική αστυνομία και έτσι η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου έχει ζητήσει καταρχήν από τους ίδιους τους 18 φύλακες όσο και από τους διευθυντές των σχολείων να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με κύριο αυτό της αριθμητικής ανεπάρκειας των εργαζομένων.

Έτσι, ο αρμόδιος για θέματα παιδείας αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργαλής και ο υπεύθυνος της δημοτικής αστυνομίας, Γιάννης Κουνδουράκης, σύμφωνα με το neatv.gr είχαν συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων που διαθέτουν σχολικούς φύλακες, αλλά και τους δύο διευθυντές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους οποίους συζήτησε βασικά ζητήματα.

Μετά την κατάθεση των προτάσεων από τους φύλακες και τους διευθυντές των σχολείων, θα γίνει η οριστικοποίηση των θεμάτων, αφού εξετάζεται ακόμα και η τροποποίηση του ωραρίου των σχολικών φυλάκων, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. Στη συνέχεια, ό,τι αποφάσεις ληφθούν, θα ψηφιστούν από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο Γ. Γεωργαλής αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας με έγγραφό του έχει ενημερώσει όλους τους διευθυντές των σχολείων του δήμου για την ανάγκη να κλειδώνουν και οι κεντρικές πόρτες των μονάδων μετά το τέλος του ωραρίου.

«Εάν όμως οι σύλλογοι γονέων θέλουν να χρησιμοποιείται η αυλή του σχολείου και το απόγευμα, εμείς έχουμε ενημερώσει ότι αυτό θα γίνεται μόνο με την προϋπόθεση ότι την ευθύνη θα έχουν οι ίδιοι. Πρέπει να γίνεται οργανωμένη φύλαξη των σχολικών χώρων», σημείωσε ο κ. Γεωργαλής.