Την ενοποίηση του συστήματος των ελέγχων, την αναμόρφωση του νομοθετικού και κυρωτικού πλαισίου και την εφαρμογή του Διατροφικού Τειρεσία για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της δημόσιας υγείας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, εξήγγειλε στο πλαίσιο ημερίδας για την «Ασφάλεια των Καταναλωτών» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Μίχας, ενώ γνωστοποίησε ότι αυξήθηκαν 20% σε σχέση με πέρυσι οι έλεγχοι.
Στην ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΕΦΕΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ο κ. Μίχας αναφέρθηκε ακόμη στις προτεραιότητες της διοίκησης του φορέα, στη συνεργασία με την EFSA ενώ έκανε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του ΕΦΕΤ για τη χρονιά που διανύουμε.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το σύστημα των ελέγχων, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζει εγγενείς αδυναμίες που πρέπει να αρθούν και τόνισε ότι πρέπει να αποκτήσει ενιαία δομή, ενιαία μορφή, ενιαία νομολογία, ενιαίο κυρωτικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να ξεπεραστούν τα προβλήματα της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων που δυσκολεύουν τη δουλειά και των ελεγκτών αλλά και των ελεγχομένων.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, έχει ήδη γίνει μια καλή αρχή με τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των «γκρίζων ζωνών» ανάμεσα στον ΕΦΕΤ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν οριστεί ομάδες έργου για την αναθεώρηση του νομοθετικού και κυρωτικού πλαισίου σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, και έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Ιωάννη Σγουρό.
Όσον αφορά τον Διατροφικό Τειρεσία, ο κ. Μίχας τόνισε ότι θα είναι ένα πλήρως μηχανογραφημένο σύστημα στο οποίο θα καταχωρούνται οι παραβάτες και οι παραβάσεις που εντοπίζονται όχι μόνο από τον ΕΦΕΤ αλλά από όλες τις ελεγκτικές αρχές και το οποίο μεταξύ άλλων δεν θα επιτρέπει σε πολλάκις υπότροπες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα είναι προσβάσιμο για ενημέρωση σε όλους τους καταναλωτές.
Παράλληλα, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τη λειτουργία ανοικτής γραμμής επικοινωνίας (αριθμός 11717) που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.
Επίσης, έκανε λόγο για τη συμβολή του ΕΦΕΤ στην ουσιαστική ενίσχυση και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ελληνικής παραγωγής μέσω πολλαπλών δράσεων, όπως της ενημέρωσής τους σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας, της έκδοσης οδηγών για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας, της υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, της συνεργασίας για την αναθεώρηση επί τα βελτίω του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όπως έγινε πρόσφατα με τα άρθρα 88-91 που αφορούν στη διακίνηση και εμπορία κρέατος.