Τα βασικά σημεία της πρότασης για την εξαγορά, από συνεταιρισμούς πολιτών, του 40% και του management της ΕΥΑΘ, που πωλείται από το Δημόσιο παρουσίασαν χτες τα μέλη της «Κίνησης 136».
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων και του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρεία, πριν την παρουσίαση της πρότασής τους, επανέλαβαν ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει τις πόλεις να εγκαταλείπουν το μοντέλο ιδιωτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με παραδείγματα τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, το Μπουένος Άϊρες, την Ατλάντα, το Γιοχάνεσμπουργκ και άλλες.
Όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, η ιδιωτικοποίηση εγκαταλείπεται διότι, οι τιμές του νερού με τα ιδιωτικά δίκτυα συνήθως διπλασιάζονται έως επταπλασιάζονται, εξοικονομούνται χρήματα και το κέρδος του ιδιώτη, επιστρέφεται στους πολίτες ή/και διοχετεύεται σε επενδύσεις για καλύτερη ποιότητα νερού, η απώλεια νερού σε δημόσια δίκτυα είναι 3 έως 12%, ενώ σε ιδιωτικά δίκτυα 17 έως 27%, η εμπορική εκμετάλλευση των πηγών από τις εταιρείες στερεί πολύτιμο νερό που θα μπορούσε να διανεμηθεί δωρεάν μέσα από το δημόσιο δίκτυο.
Η πρόταση της «Κίνησης 136», είναι απλή αλλά για την υλοποίησή της απαιτείται η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται τα εξής βήματα:
1) Δημιουργία συνεταιρισμών ανά δήμο και δημοτική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. Στους συνεταιρισμούς θα μπορούν να μετέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα , διαθέτοντας 140 ευρώ ανά μερίδα .
2) Ένωση συνεταιρισμών σε Α.Ε. την «Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε», που θα διεκδικήσει το 40% της εταιρείας.