«Ιδιαίτερο προβληματισμό» προκαλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης η απόφαση των δικαστικών υπαλλήλων να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση δικαστικών υπαλλήλων» και επισημαίνεται ότι «η σχετική απόφαση ελήφθη σε μια περίοδο κατά την οποία:

α) Ήδη 305 υπάλληλοι έχουν τοποθετηθεί από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998 στα δικαστήρια της χώρας.

β) Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 404 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

γ) Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 135 υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του κλάδου Πληροφορικής.

δ) Επίκειται διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 186 Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών πρόσληψης θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των δικαστηρίων κατά 80%.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις προσωπικού (αποστάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις κ.λπ) εντός των δικαστικών υπηρεσιών διενεργούνται μετά από την εκτίμηση των αρμόδιων δικαστικών (υπηρεσιακών) συμβουλίων».

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι προχωρούν σε δίωρες προειδοποιητικές διακοπές  διαμαρτυρίας όλων των υπηρεσιών της Γραμματείας του Εφετείου Αθηνών, από τις 9  έως τις 11 το πρωί, από τη  Δευτέρα  3 έως και την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 λόγω έλλειψης προσωπικού. Όπως λένε «η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν είναι πλέον δυνατό το υπάρχον προσωπικό να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας της Γραμματείας του Δικαστηρίου».

Μάλιστα οι δικαστικοί υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο ακόμη και για κίνδυνο παραγραφής υποθέσεων. «Υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων στα χέρια των Γραμματέων , λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, κάτι που αναγνωρίζεται και από τη Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών» αναφέρουν χαρακτηριστικά.