Στον ισχυρό συμβολισμό που είχε η επιλογή του σημείου της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο από τον δράστη, αναφέρθηκε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτός ήθελε με την πράξη του να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες και αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα.
«Υπάρχει ισχυρός συμβολισμός. Καταλήγει σε έναν φορέα δημοκρατίας και ο άνθρωπος αυτός επιχειρεί να μπει στο Κοινοβούλιο, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό που κάνει στην καλύτερη των περιπτώσεων θα προκαλούσε ένα βαρύ τραυματισμό ή το θάνατό του, άρα ήταν αποφασισμένος για όλα. (Το να μπει στο κοινοβούλιο) γνώριζε βέβαια ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο, άρα δεν ήθελε να βρεθεί μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά ήθελε να προκαλέσει, εκεί που τα μέτρα ασφαλείας όσο καλά και να είναι δεν μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις, ήθελε λοιπόν να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες και να κάνει τη δυνατόν μεγαλύτερη αίσθηση παγκοσμίως η επίθεσή του».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο δράστης ήταν αποφασισμένος να πεθάνει. Η πρακτική του παραπέμπει σε δύο χαρακτηριστικά επιθέσεων ευρέως διαδεδομένα στις χώρες της Μέσης Ανατολής: πρώτον, την αξιοποίηση οχήματος, για να σκορπίσει το θάνατο και δεύτερον τη χρήση μαχαιριού, με το οποίο κατάφερε δυστυχώς να προκαλέσει και την απώλεια του αστυνομικού.
Ο έλεγχος στη συγκεκριμένη γέφυρα και μάλιστα σε ώρα αιχμής δεν είναι εύκολος, αφού το σημείο είναι από τα πλέον πολυσύχναστα της βρετανικής πρωτεύουσας. «Κάποιος που είναι αποφασισμένος να πεθάνει και δεν έχει σχέδιο διαφυγής, άρα δεν είναι απαραίτητο ότι οργανώσει αυτή την επίθεση, είναι ικανός για τα πάντα» τόνισε ο κ. Φίλης και σχολίασε τους πανυγυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι ουδείς μέχρι στιγμής έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
«Το Ισλαμικό κράτος εχθές πανηγύρισε γι’ αυτό το περιστατικό μέσα από το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ανέλαβε την ευθύνη γιατί πολύ απλά μπορεί όντως να μην υπάρχει ευθύνη του Ισλαμικού κράτους, μπορεί να είναι κάποια άλλη Τζιχαντιστική οργάνωση ή μπορεί ο συγκεκριμένος να έδρασε με μία μορφή μιμητισμού» σημείωσε.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης επισήμανε τις διαστάσεις που έχει πάρει παγκοσμίως η τρομοκρατία είτε αυτή παρουσιάζει χαρακτηριστικά θρησκευτικού φονταμενταλισμού είτε άλλων ιδεολογιών ή ακόμη και μιμητισμού. «Δυστυχώς τα πλοκάμια της διεθνούς τρομοκρατίας -και υπάρχουν πάρα πολλές εκφάνσεις αυτής- έχουν απλωθεί τόσο πολύ στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ώστε είναι αντικειμενικά αδύνατο να πούμε ότι δεν θα συνεχιστούν τέτοιου είδους επιθέσεις και το επόμενο διάστημα είτε στην Ευρώπη είτε αλλού. Να θυμίσουμε τις επιθέσεις στην Τουρκία, σε περιοχές της Αφρικής, σε χώρες της Ασίας. Είναι ένα φαινόμενο που έχει αποκτήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό παγκόσμια χαρακτηριστικά» κατέληξε.