Μαθητές από ελληνικά σχολεία θα υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης, επαναλαμβάνοντας -με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους- το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώνει τη δράση «Ερατοσθένης 2017», σε συνεργασία με τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου.
Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή την εαρινή ισημερία τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα εκείνη ο Ήλιος θα βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας θα γίνει περίπου ίση με της νύχτας.
Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας), ο οποίος ήταν διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κατάφερε να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης με αξιοσημείωτη ακρίβεια, καθώς -όπως αποδείχθηκε αργότερα- το λάθος στον υπολογισμό του ήταν μόνο 2%. Ο Ερατοσθένης ήταν συνεπώς ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.