Σειρά επετειακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, για το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου, με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, διοργανώνει η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Καλών Τεχνών.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στην πρυτανεία, ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής του ΑΠΘ Αντώνης Κωτίδης και οι πανεπιστημιακοί Εφη Σταμούλη και Δημήτρης Ναζίρης, τονίστηκε ότι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, παραμονή και ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, στο χώρο του πανεπιστημίου συμβολίζουν «το άνοιγμα του δημοσίου πανεπιστημίου προς την πόλη», που «ανταποδίδει τη φιλοξενία του σε αυτή, με την παραγωγή ιδεών, γνώσης και πολιτισμού». Πρόσθεσαν ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν σε όλες τις εκδηλώσεις και στις θεατρικές και κάλεσαν τους πολίτες να τις πλαισιώσουν.

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν αύριο Τετάρτη, στις οκτώ και μισή το απόγευμα με την παρουσίαση της ενότητας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές: Η Τέχνη εναντίον της Χούντας (1971-1973)» που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής του ΑΠΘ, στο αμφιθέατρο Ι , στο Κτίριο Επιτροπής Ερευνών (ΚΕΔΕΑ), που είναι ενταγμένη στη σειρά εκδηλώσεων «Αυτοπροσωπογραφίες». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών (Γ. Βαλαβανίδη, Κ.Δίγκα, Κ. Κατζουράκη, Χρ. Μπότσογλου), μετά από μια σύντομη παρουσίαση των καλλιτεχνών από την ιστορικό Τέχνης, Μάρθας Χριστοφόγλου.

Παράλληλα, αύριο, στις εννιά το βράδυ, επίσης, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, ανεβαίνει η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», μια πολυφωνική εκδοχή της «Μαρίας Νεφέλης» του Ελύτη, σε συμπαραγωγή της σχολής Καλών Τεχνών και της πειραματικής σκηνής της «Τέχνης».

Την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ στην Αίθουσα Τελετών και στις έξι και μισή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα : «Οικονομική κρίση και δημόσιο πανεπιστήμιο», στην οποία θα συμμετέχουν οι καθηγητές πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος, Γιώργος Δουράκης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Γεράσιμος Βώκος και ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις οκτώ και μισή με τη συναυλία «Μουσική Πράξη για 6» με τους Θ. Μικρούτσικο, Χ.Θηβαίο, Ρ. Αντωνοπούλου, Α. Λινάρδου, Θ. Παπαδόπουλο (πνευστά) και Θ. Οικονόμου (πιάνο), στον ίδιο χώρο.