«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και τη διοίκηση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) για τη χρήση ιστορικού κτιρίου που ανήκει στο ΕΒΕΑ στο κέντρο της Αθήνας.
Η διαμάχη αφορά το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 8, ιδιοκτησίας του ΕΒΕΑ, το οποίο ανακαινίσθηκε με χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Ο δήμος καταγγέλλει τη διοίκηση του Επιμελητηρίου για παραβίαση συμφωνίας και το ΕΒΕΑ κάνει λόγο για κατάληψη του κτιρίου από τον δήμο και κατηγορεί τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη ότι ψεύδεται.
Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία με το Επιμελητήριο, η οποία του παραχωρούσε τη διαχείρισή του για 14 χρόνια.
Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν δυο χρόνια και ανήλθαν σε 2, 6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ η μελέτη καλύφθηκε από το ΕΒΕΑ.
Ο δήμος καταγγέλλει πως χθες το πρωί στελέχη του επισκέφθηκαν το κτίριο και βρήκαν «αλλαγμένες κλειδαριές και «φουσκωτούς», ενώ ο κ. Μίχαλος ξεκαθαρίζει ότι οι κλειδαριές άλλαξαν με την παρουσία του ίδιου και δικαστικού επιμελητή.
Επίσης, ο κ. Καμίνης κατηγόρησε τη διοίκηση του ΕΒΕΑ και προσωπικά τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Μίχαλο, για ευθεία παραβίαση των όρων της συμφωνίας και ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα προβεί στη χρήση ένδικων μέσων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογραμμίζει ότι έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε το ιστορικό του κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 να λειτουργήσει ως Κέντρο Ανάπτυξης (Θερμοκοιτίδα) Επιχειρηματικότητας, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος απαντώντας στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις του δημάρχου Αθηναίων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Προκειμένου να μην εκληφθεί η σιωπή μας στα ψεύδη και στην παράτυπη συμπεριφορά του δημάρχου Αθηναίων ως αδυναμία, το ΕΒΕΑ γνωστοποιεί ότι ήδη έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε το ιστορικό του κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 να λειτουργήσει σύμφωνα με την από 11.12.2013 προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου και του Επιμελητηρίου.
Επειδή όμως ο δήμος Αθηναίων δεν τήρησε την προγραμματική αυτή σύμβαση και κατέλαβε εν αγνοία μας το ιστορικό κτήριο ιδιοκτησίας μας, τοποθετώντας στο εσωτερικό του γραφεία και εξοπλισμό εν κρυπτώ, εγκαίρως και πάλι τον ενημερώσαμε, με την αποστολή εξωδίκου, ότι θα προβούμε στην ανάληψη της χρήσης του ακινήτου μας.
Αυτό και μόνο πράξαμε, παρουσία δικαστικού επιμελητή και του νομικού μας συμβούλου. Η συνέχεια, βεβαίως, θα δοθεί στη δικαιοσύνη, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε τη χρήση ενός κτηρίου που καταγράφει την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εκτός από Κέντρο Ανάπτυξης (Θερμοκοιτίδα) Επιχειρηματικότητας, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση».
Στελέχη του επιμελητηρίου αναφέρουν ότι ο δήμος άρχισε, τις τελευταίες μέρες, αυθαίρετα, χωρίς να ενημερώσει το επιμελητήριο, να τοποθετεί και να «μοιράζει» γραφεία για υπηρεσίες του δήμου οι οποίες δεν είχαν σχέση με το ρόλο που πρέπει να επιτελέσει το κτίριο. Δηλαδή αυτόν της υποστήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.
Σχετικό εξώδικο έχει αποστείλει το επιμελητήριο στο Δήμο ενώ έχει ενημερώσει και την περιφέρεια για όσα συμβαίνουν και σήμερα με δικαστικό επιμελητή και το νομικό σύμβουλο του επιμελητηρίου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, προχώρησε στην αλλαγή της κεντρικής κλειδαριάς του κτιρίου το οποίο είναι στην ιδιοκτησία του.
Από το επιμελητήριο υπογραμμίζεται ότι το κτίριο αυτό αποκαταστάθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και με την στήριξη και συνδρομή του Δήμου αλλά για συγκεκριμένο σκοπό. Για να γίνει χώρος επιχειρηματικότητας. «Να φιλοξενηθεί η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας, δηλαδή ένα σύγχρονο, εξυπηρετικό και δυναμικό κέντρο υποστήριξης της επαγγελματικής εκκίνησης νέων επιχειρηματιών, και όχι για να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου που δεν σχετίζονται με αυτό το αντικείμενο» όπως σχολίασαν τα ίδια στελέχη.
Η ιστορία του κτιρίου του ΕΒΕΑ
Το κτίριο έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη. Έχει κτιστεί το 1928 σε οικόπεδο με εμβαδόν 320 τ.μ. και αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικής επιφανείας 1.720 τ.μ., χαρακτηρίστηκε δε το 1982 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία, γιατί πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η λιτή και συμμετρική διάταξη της όψεως στην οποία ενσωματώνονται αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι τα βιτρό, οι παραστάδες του ορόφου με επίκρανα, πάνω από τις οποίες διαμορφώνεται πλήρης θριγκός, καθώς και οι ανάγλυφες διακοσμήσεις. Στο εσωτερικό εξάλλου του κτηρίου ενδιαφέρον παρουσιάζουν η απόλυτα ορθολογιστική διάταξη των χώρων και τα έντονα νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία».
Το ΕΒΕΑ στεγάστηκε στο κτήριο της οδού Αμερικής περίπου ώς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, για να μετακομίσει στη συνέχεια στη νέα έδρα της οδού Ακαδημίας. Το κτήριο της οδού Αμερικής νοικιάστηκε για να στεγαστεί σ’ αυτό, περίπου για μία δεκαετία, το «Atheneum», το οποίο και προκήρυττε τον Διεθνή Διαγωνισμό Μαρία Κάλλας.
Από τους σεισμούς του 1999 το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές και απαιτήθηκε ειδική μελέτη για τις εργασίες επισκευών και διαρρυθμίσεων, προκειμένου να γίνει ξανά ασφαλές, πλήρως λειτουργικό και εκμεταλλεύσιμο.
Η Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΑ τον Ιούλιο του 1999 ανέθεσε την προμελέτη για τη διαμόρφωση του κτηρίου στον καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Παπαϊωάννου και τον Μάρτιο του 2000 ανέθεσε τη μελέτη «διαρρύθμιση, μεταρρύθμιση κ.λπ. του επί της οδού Αμερικής 8 κτηρίου ιδιοκτησίας ΕΒΕΑ για τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό κέντρο».
Ωστόσο, ενώ το ΕΒΕΑ προσπάθησε επανειλημμένα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του κτηρίου, λόγω του ότι δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία αυτό δεν έγινε δυνατό, λόγω των περίπλοκων και αλληλοσυγκρουόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και της Νομαρχίας.
Τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ αποφάσισε τη συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων προκειμένου το κτίριο να αποκατασταθεί, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους αισθητικής, με τελικό στόχο την εκμετάλευσή του για παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία, υπηρεσιών που να σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του επιμελητηρίου.
Ο Δήμος από πλευράς του ο οποίος διαχειριζόταν το πρόγραμμα «Αθήνα ξανά», που χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του ΕΣΠΑ 2007-2013, συμπεριέλαβε και το συγκεκριμένο κτίριο για την ανάπλαση και αξιοποίησή του για χρήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τη δημιουργία κέντρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.