Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Το αίτημα για τη μεταστέγαση του Αρχείου στο κτήριο των Δικαστικών Φυλακών, όταν εκείνες μεταφερθούν στην Αγιά, υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ομογενείς, αλλά και πολίτες, ενώ πριν από λίγες ημέρες σχετικό ψήφισμα εξέδωσε το 11ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

Το Ιστορικό Αρχείο, σύμφωνα με το goodnet.gr, εδώ και χρόνια «ασφυκτιά» στα δύο κτήρια που στεγάζεται. Στους μοναδικούς ιστορικούς θησαυρούς που φιλοξενεί συνεχώς προστίθενται νέο αρχειακό υλικό, κειμήλια και προσωπικές συλλογές. Η εικόνα άλλωστε με τα στοιβαγμένα έγγραφα… στο πάτωμα είναι γνώριμη για όσους επισκέπτονται το νεοκλασικό της οδού Σφακιανάκη.

«Το κτηριακό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι το Ιστορικό Αρχείο είναι το μεγαλύτερο αρχείο στην ελληνική περιφέρεια μετά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους», τόνισε η προϊσταμένη του Αρχείου, Ζαχαρένια Σημανδηράκη και πρόσθεσε: «Το Αρχείο συνεχώς εμπλουτίζεται, παίρνει καινούργια αρχεία και κειμήλια, έχει συνεργασίες με το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων, τα Αρχεία της UNESCO και με επιστημονικούς φορείς, όπως Πανεπιστήμια, από όλο τον κόσμο. Επομένως, είναι ένα ενεργό αρχείο, το οποίο χρειάζεται τη στήριξη όλων».