Ανατροπές φέρνει η απόφαση του Αρείου Πάγου με βάση την οποία κρίνονται παράνομες οι μειώσεις που επιβλήθηκαν σε μισθούς πέραν του 25%.
Με την υπ’ αριθμ. 113/2017 απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης, ωστόσο νομικοί εκτιμούν ότι καταλαμβάνει όλους τους εργαζομένους των ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.
Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου τέθηκε το άρθρο 31 του Ν. 4354/2015 με το οποίο «αναβίωσαν» αναδρομικά περικοπές που προβλέφθηκαν το 2011, αλλά είχαν ανασταλεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Περικοπές μάλιστα που στο μεσοδιάστημα κρίθηκαν παράνομες από την Ολομέλεια του Ε.Σ., απόφαση ωστόσο που κατέστη… κενό γράμμα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μνημονιακών δεσμεύσεων, με το νόμο 4024/2011 καθιερώθηκε νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους που προέβλεπε εκτεταμένο «ψαλίδι» αποδοχών. Με αυτόν, οι ΔΕΚΟ και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποχρεώθηκαν να μειώσουν σταδιακά το μέσο μισθολογικό κόστος τους κατά ποσοστό 35%, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος που είχαν κατά το έτος 2009.
Περικοπές που δεν ξεπερνούσαν το 25% των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011 εφαρμόστηκαν άμεσα, ενώ προβλέφθηκε η πραγματοποίηση των περαιτέρω μειώσεων να γίνει ισόποσα το 2012 και το 2013. Μετά το «ψαλίδι» του 25%, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ συνέχισαν όπως προβλέφθηκε να λαμβάνουν προσωρινά μέχρι και το 2013 ένα επιπλέον ποσό, τη λεγόμενη «υπερβάλλουσα μείωση».
Ποσό που συνέχισαν να το λαμβάνουν και μετά το ’13, καθώς με το νόμο 4093/2012 αφενός οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και λοιπών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου υπήχθησαν στο ενιαίο μισθολόγιο, αφετέρου οι περαιτέρω περικοπές που προβλέφθηκαν το 2011 ανεστάλησαν μέχρι την 31η/12/2016. Παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και λοιπών ΝΠΙΔ υποχρεώθηκαν να προβούν εκ νέου σε περικοπές μέχρι και 25% των αποδοχών που λάμβαναν οι εργαζόμενοι τον Δεκέμβριο του 2012.
Έτσι οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων διατηρούν την αποκαλούμενη ως «υπερβάλλουσα μείωση», την οποία επιχείρησε να περικόψει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με εγκύκλιό του, που προκάλεσε πλήθος αγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας, γιατί θεωρήθηκε ότι έκανε εσφαλμένη ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, οδηγώντας σε μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες μειώσεις αποδοχών.