Πρώτο θέμα αποτελεί και σήμερα στα περισσότερα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το δίκτυο BBC, «κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει» αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η εξαγγελία δημοψηφίσματος δεν ήταν τελικά η υπέρτατη πράξη πατριωτισμού και δημοκρατίας που υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αλλά αποτέλεσμα κάκιστης κρίσης του Γ. Παπανδρέου, που «χορεύει πάνω από ηφαίστειο», όπως αναφέρει το δίκτυο. «Το παιχνίδι έχει αλλάξει και η διάσωση της Ελλάδας δεν αποτελεί πια κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη», συμπληρώνει.
Από την πλευρά τους, οι Times του Λονδίνου, σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια «πρωτοφανή εξέλιξη» ως προς τη απειλή αποπομπής χώρας μέλους από την ευρωζώνη, αλλά και από την Ε.Ε., θέση που βασίζει μετά την διατύπωση της καγκελαρίου Μέρκελ στις χθεσινές δηλώσεις της. Μάλιστα, συντλάκτης τους σχολιάζει ότι πρόκειται επίσης για μια «στιγμή τρέλας αλά Καντάφι».
Επίσης, η Daily Telegraph κάνει λόγο ξεκάθαρα για «προοπτική χρεοκοπίας» που είναι πλέον εμφανής, αλλά τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την απειλή δημοψηφίσματος στη σύνοδο της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα για να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους, ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν ότι η απειλή είχε αποσυρθεί, γι’ αυτό αντέδρασαν με οργή.
Την ίδια ώρα, Guardian και Independent κάνουν λόγο αναφέρονται στο «τελεσίγραφο» Μέρκελ – Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα από την ευρωζώνη έχει αποτύχει, αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ δεν το παραδέχεται. Η πολιτική που ακολουθήθηκε οδήγησε σε συστηματική αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας», λέει ο Guardian.
Για «όρια στη λιτότητα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση» , μια λιτότητα που φαίνεται να προκαλεί αυτή την πρωτοφανή αναταραχή, κάνει λόγο ο Independent.