Μόνο για το έκτακτο τέλος ακινήτων των κτηρίων της, συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) καλείται να πληρώσει περισσότερα από 120.000 ευρώ ετησίως, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Νικόλαος Μέρτζος.

Από τα κτήρια αυτά, κληροδοτήματα Μακεδόνων ευεργετών ή ανεγερθέντα με χορηγίες των Βόρειων Ελλήνων και κρατικές ενισχύσεις, χρηματοδοτείται το έργο της Εταιρείας.

Μόνο για το κτήριο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), εμβαδού 11.000 ευρώ, η Εταιρεία αναγκάζεται να πληρώσει έκτακτο τέλος 55.000 ευρώ, αν και το Θέατρο τής οφείλει μισθώματα 265.000 ευρώ, σύμφωνα πάντως με τον κ.Μέρτζο.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΜΣ δήλωσε ότι το ειδικό τέλος, αν και προκαλεί έκπληξη και βαθιά ανησυχία, θα καταβληθεί κανονικά.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΜΣ σημειώνει ακόμη ότι «η πατρίδα έπληξε ήδη βαρύτατα τη δυνατότητα της Εταιρείας να την υπηρετεί», καθώς φορολόγησε με 20% όλα τα μισθώματά της και με τον ανώτατο συντελεστή του έκτακτου τέλους όλα τα μισθωμένα ακίνητά της.

«Κρίμα που η ελληνική δημοκρατία επιβεβαιώνει σήμερα εμπράκτως ότι εν Ελλάδι ουδεμία πατριωτική πράξη παρέμεινε ποτέ ατιμώρητος. Παρόλα αυτά, η Εταιρεία παραμένει αταλάντευτα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη Μακεδονία έναντι παντός τιμήματος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΜΣ, μη κερδοσκοπικό σωματείο με μέλη 920 επιφανείς Θεσσαλονικείς, έχει εκδώσει πάνω από 250 επιστημονικές εκδόσεις από το 1939, ενώ μόνο εφέτος δώρισε 4.538 αντίτυπα των εκδόσεών της σε 55 βιβλιοθήκες.