Για κυνική ομολογία και απίστευτες αποκαλύψεις διαφθοράς ενός ακόμα κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο θέμα Μαντέλη. Πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον Κ. Σημίτη να πάρει θέση. Αίτημα Δ.Παπαδημούλη να κληθεί στην Εξεταστική ο Αρ. Μαντάς, πρώην σύμβουλος του Τ. Μαντέλη. Αιχμές του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σ. Βαλυράκη κατά των δικαστικών αρχών.

Αντώνης Σαμαράς: Οι αποδείξεις βαραίνουν το ΠΑΣΟΚ

Η ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ότι χρηματιζόταν θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη Νέα Δημοκρατία για σκάνδαλα, οι αποδείξεις όμως, βαραίνουν μόνο το ίδιο, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στην υπόθεση Μαντέλη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για απίστευτες αποκαλύψεις διαφθοράς ενός ακόμα κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και για κυνική ομολογία που καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις της διαφθοράς «που κατατρώγει τα σωθικά της Δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που με προτροπή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μελετά το φαινόμενο της Διαφθοράς και τη λήψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμησή της.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, που είχε θητεύσει σε υψηλές θέσεις στα ΕΛΤΑ και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να κινηθεί σε βάρος του κ. Μαντέλη.

«Ο κ. Μαντέλης θα “κελαηδήσει” περισσότερο αν φοβηθεί ότι μπορεί να πάει φυλακή για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, του νόμου περί μαύρου χρήματος, του νόμου περί πόθεν έσχες και για φοροδιαφυγή. Περιμένουμε, έστω και τώρα, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε ακόμη πως η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από τέσσερα χρόνια συγκάλυψης, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ομολογήσει όσοι πιάστηκαν με λογαριασμούς όπως οι κ. Τσουκάτος και Μαντέλης.

«Ο Κ. Σημίτης οφείλει να καταθέσει στην Επιτροπή»

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να πάρει θέση στο θέμα Μαντέλη, δεδομένου ότι πρόκειται για τον πρώτο πρώην υπουργό της κυβέρνησής του που παραδέχεται ότι έλαβε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία της Siemens αλλά και για το δεύτερο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά το Θ. Τσουκάτο –στενό συνεργάτη του κ. Σημίτη- που ομολογεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γρηγοράκος υποστήριξε πως ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να έρθει και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siemens, Σήφης Βαλυράκης, εκτίμησε ότι στην υπόθεση προκύπτουν μη παραγεγραμμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε δηλώσεις του στον Βήμα FM 99,5, o κ. Βαλυράκης σημείωσε πως έργο της Εξεταστικής είναι να επισημάνει σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων «και εδώ», τόνισε, «υπάρχουν αποδείξεις».

Όπως έκανε γνωστό, θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Μαντέλη. Παράλληλα όμως, έκανε λόγο και για αντιδράσεις που έχουν «κάποια δόση υποκρισίας», δεδομένου -όπως είπε- ότι υπόθεση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια.

Σε άλλη του συνέντευξη στον Real FM, ο κ. Βαλυράκης αφού σημείωσε πως δεν υπάρχει θέμα παραγραφών σε υποθέσεις που αφορούν στη διακίνηση «μαύρου χρήματος», άφησε σαφείς αιχμές κατά τόσο της δικαστικής όσο και της πολιτικής εξουσίας, καθώς όπως επεσήμανε, πλην της ομολογίας Μαντέλη, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ήταν γνωστά στις δικαστικές αρχές από το 2008.

«Δεν είχαμε ενδείξεις, είχαμε αποδείξεις … Δεν υποθέταμε, υπήρχαν στη δικογραφία, η δικαστική αρχή γνώριζε πολύ καλά και όχι μόνο, γιατί δεν απέστειλε το φάκελο στη Βουλή πριν από δύο χρόνια; Υπήρξε συγκάλυψη», υπογράμμισε και σημείωσε πως αποδεικτικά στοιχεία δωροδοκίας υπήρχαν στη δικογραφία και δεν αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές που διενεργούσαν τον έλεγχο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Επιτροπή της Βουλής δεν είναι εκτελεστικό όργανο», ούτε έχει την εξουσία, για να διατάξει την κράτηση του κ. Μαντέλη.

Τέλος, ο κ. Βαλυράκης υποστήριξε ότι οι εξελίξεις δίνουν έρεισμα στο ελληνικό κράτος να στραφεί προς τη Siemens διεκδικώντας αποζημιώσεις, για να επισημάνει ότι «κακώς δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής».

«Δόθηκε άπλετο φως στην υπόθεση Μαντέλη, στην οποία έπρεπε να έχει φτάσει η ανακριτική διαδικασία πριν από δύο χρόνια. Είναι μία ένδειξη, ότι προχωράμε στην πλήρη αποκάλυψη όλης της αλήθειας σε σχέση με το αυτό το σκάνδαλο που βαρύνει το πολιτικό σύστημα και θα το βαρύνει μέχρι την πλήρη διαφάνεια σε κάθε λεπτομέρεια, κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Βαλυράκης.