Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ επισκέφθηκε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το μεσημέρι παρακάθησε στην πατριαρχική τράπεζα όπου τον προσκάλεσε σε γεύμα ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
Στην συνάντησή τους στο πατριαρχικό γραφείο, όπου ήταν παρών ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, μητροπολίτες του οικουμενικού θρόνου και οι συνεργάτες τού υφυπουργού που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα ο Οικ. Πατριάρχης καλοσώρισε τον κ. Κουίκ και συνέχισε:
«Χαιρόμαστε γιατί ένας παλιός φίλος, πολύ παλιός φίλος από την αρχή της πατριαρχίας μου έφτασε σε αυτό το ζηλευτό επίπεδο. Μοιραζόμαστε τη χαρά σας και την υπερηφάνεια σας. Δεν ήταν μικρότερο το πόστο που είχατε παρά τω πρωθυπουργώ μέχρι πρόσφατα, αλλά ως υφυπουργός Εξωτερικών με αυτήν την αρμοδιότητα είναι κάτι διαφορετικό. Θα βοηθήσετε όλο το ποίμνιο, γιατί όλος ο απόδημος ελληνισμός, αν εξαιρέσουμε την Αφρική, είναι όλοι υπό τον Οικουμενικόν Θρόνον. Έτσι θα έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο, στον οποίο θα μπορούμε να πούμε τα προβλήματα των ποιμνίου μας και να τα επιλύουμε».
Ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε για την υποδοχή και τόνισε: «Ήτανε για μένα πολύ σημαντικό και επιλογή μου, αν και ήθισται οι αναλαμβάνοντες θέση στην πολιτικά ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, υπουργοί, υφυπουργοί, πρώτα να επισκέπτονται την Κύπρο, επέλεξα να κάνω το πρώτο μου ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.
Και το γεγονός, τολμώ να πω η φιλιά και ο αμέριστος σεβασμός μου στο πρόσωπο σας, δίνει μια ιδιαίτερη σημασία για τον εσωτερικό μου κόσμο. Εξάλλου εσείς έχετε δώσει το όνομα της κόρης μου».
Σε δηλώσεις που έκαναν από κοινού στο ΑΠΕ οι δύο άντρες μετά τη συνάντηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας για τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών, ανέφερε ότι ο κ. Κουίκ όταν ακόμη ήταν νέος δημοσιογράφος είχε ζητήσει από τον Πατριάρχη να τού παραχωρήσει συνέντευξη με θέμα την Ίμβρο.
«Έχουμε αμοιβαία επικοινωνία, εκτίμηση και αγάπη. Τωρα που αναλαμβάνει τον απόδημο ελληνισμό εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως θα είναι χρήσιμος για το ποίμνιον μας σε όλο τον κόσμο, εκτός από την ήπειρο της Αφρικής, η οποία ανήκει δικαιοδοσιακά στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεργάζεται με τους απανταχού αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους αρχιεπισκόπους μας και τους μητροπολίτες μας για το καλό του αποδήμου ελληνισμού. Με αυτή την βεβαιότητα χαιρετίζω και τον διορισμό του σε αυτό το πόστο», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του προσέθεσε τα εξής:
«Παναγιότατε ήρθα να δω από κοντά τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και να πάρω και την ευλογία τη δική σας. Τα εκκλησιαστικά θέματα τα κρατά ένας καλός φίλος, ο Γιάννης Αμανατίδης μαζί με τα πολιτιστικά. Αλλά η αγάπη μου για την ομογένεια, την οποία θα την αποδείξω στη συνέχεια με τις πράξεις μου, η αγάπη μου αυτή ανάγεται στην εποχή της δημοσιογραφίας μου, έχοντας επισκεφτεί την ομογένεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από κει και πέρα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει επιτέλους να δώσει τη σημασία και την αξία που πρέπει να έχουν οι ομογενείς, αλλά με μια προϋπόθεση, και είναι κάτι που θέλω να το ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά: ότι με τους εκπροσώπους της ομογένειας θέλω να μιλάω για την πατρίδα, να ακούω τα προβλήματα τους και σε σχέση με την πατρίδα, αλλά δεν μπορώ εκείνους που έχουν μέσα στο μυαλό τους κομματικές σκέψεις. Γιατί το κόμμα είναι ένα και λέγεται Ελλάδα».