Δεν βρίσκει σύμφωνο το δήμο Ρεθύμνου η προτεινόμενη από την Αμάρι Α.Ε. λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού, που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης στη συνάντηση στα γραφεία της διαχειριστικής αρχής στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα και με τα όσα είπε ο κ. Μαρκίδης, η διοίκηση της Αμάρι Α.Ε. βρήκε από την προηγούμενη διοίκηση μία μελέτη, που προβλέπει τη δημιουργία στο χώρο του σημερινού ΧΥΤΑ Αμαρίου ενός εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας και ενός ΧΥΤΥ (δηλαδή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων).

Ο πρόεδρος της εταιρείας υποστήριξε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι αυτή είναι η λύση που προτείνει η Αμάρι Α.Ε., τη στιγμή, που όπως είπε, δεν υπάρχει άλλη προτεινόμενη λύση από κάποιον άλλον ΟΤΑ ή φορέα. Επιπλέον, είπε πως η πρόταση αυτή δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησής της μέσω του ΕΣΠΑ. Η μελέτη αυτή είχε και την έγκριση της ΤΕΔΚ, που είχε την υποχρέωση να την πληρώσει.

«Εμείς το προχωράμε αυτό το θέμα και ήδη έχουμε καταθέσει μία μελέτη για να βελτιώσουμε το βιολογικό μας και να πάρουμε την αδειοδότηση που χρειάζεται ο ΧΥΤΑ και να ολοκληρωθεί ο φάκελος. Αυτό υπολογίζω ότι θα έχει γίνει σε ένα μήνα», είπε ο κ. Μαρκίδης, που τόνισε πως πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες για να μπορέσει ο νομός Ρεθύμνου σε ένα χρόνο να έχει χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, δεδομένου ότι τόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμα η «ζωή» του υπάρχοντος ΧΥΤΑ. Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει εντός ενός χρόνου».

Επέκταση και μετά περιφερειακό σχεδιασμό λέει ο Δ. Ρεθύμνου

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη διαχειριστική αρχή και τα όσα σημείωσε ο κ. Μαρκίδης για τη λύση που έχει στα «σκαριά» η Αμάρι Α.Ε., ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ρωτήθηκε σχετικά και υποστήριξε πως σε αυτή τη φάση θα ήταν καλύτερο να προωθηθεί η λύση της προσωρινής επέκτασης του κυττάρου του χώρου υγειονομικής ταφής Αμαρίου, που θα εξυπηρετήσει το νομό για τα επόμενα 2-3 χρόνια και πως στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης για τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Υπενθύμισε πως ο ΧΥΤΑ Αμαρίου ουσιαστικά βρίσκεται στα όρια της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου, οι κάτοικοι της οποίας έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και χρόνια για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής τους. Θεωρεί, δε, πως η δημιουργία ενός εργοστασίου στον χώρο θα επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση και πρόσθεσε πως δεν πρέπει αυτή να προωθηθεί ως μία σχεδόν μόνιμη λύση.

Πηγή: GoodNet.gr