Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, η οποία επιμένει για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ξεδιπλώνεται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση της εφεδρείας από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στον πυρήνα των κρατικών υπηρεσιών, δηλαδή στα υπουργεία και στα ΝΠΔΔ.
Μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο κράτος που θα περιγράφει τη νέα δομή των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, σε τρία στάδια θα ολοκληρωθεί η νομοθετική προσαρμογή που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις, με στόχο να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα.
Το πρώτο στάδιο, σύμφωνα με το Έθνος, έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου με την περικοπή 30% από τις οργανικές μονάδες στο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις ευθύνης θα μειωθούν κατά 19.000.
Το δεύτερο ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου, με την ψήφιση των διατάξεων για την εφεδρεία. Με την κατάργηση περίπου 150.000 οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα οδηγηθούν στην εφεδρεία, αφού δεν μπορούν να μεταταγούν.
Η εκκίνηση για το τρίτο στάδιο θα δοθεί με το ν/σ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο κράτος. Στο νόμο θα περιγράφονται τα νέα οργανογράμματα υπουργείων και ΝΠΔΔ με σαφώς λιγότερες οργανικές θέσεις. Παράλληλα θα προβλέπεται μετακίνηση προσωπικού.