Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε περίπου 30 γονείς που αντιδρούσαν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο τους και σε αλληλέγγυους σημειώθηκε σήμερα στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην περιοχή του Κολωνού.
Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των περίπου 30 παιδιών που μεταφέρθηκαν στο σχολείο από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, ωστόσο γρήγορα τα πράγματα ηρέμησαν και τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις κανονικά. Τους μικρούς μαθητές καλωσόρισε ένας αλληλέγγυος με παραδοσιακά τραγούδια, συνοδεία ακορντεόν.
Την κατάσταση προσπάθησαν να εξομαλύνουν και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής που έδωσαν το «παρών» στο χώρο και επανέλαβαν ότι μόνο όταν εμβολιάζονται τα παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα φοίτησης στα σχολεία.
Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, Νίκος Σωτηρίου, «υπήρξε ένταση στην αρχή, αλλά ίσως δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση, ούτε στην Ένωση, προκειμένου να ειδοποιήσουμε και να ενημερώσουμε και εμείς τους γονείς». Ο ίδιος εκτίμησε ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ οι γονείς έχουν προγραμματίσει αύριο γενική συνέλευση στο σχολείο, όπου θα παρευρεθεί και το Δ.Σ. της Ένωσης για να συζητήσει μαζί τους.
Ο κ. Σωτηρίου υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η θέση της Ένωσης είναι πως «όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν γίνει όλοι οι εμβολιασμοί των παιδιών, δεν πρέπει να τίθεται κανένα ζήτημα φοίτησης των παιδιών στα σχολεία. Πιστεύουμε ότι θα ενημερώσουμε αυτούς τους λίγους γονείς που αντιδρούν και θα τους πείσουμε».
Κεράσματα στο Θησείο
Στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο, περίπου 40 παιδιά από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα έφτασαν δέκα λεπτά πριν από τις τρεις με τη χαρά διάχυτη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους.
Τα μικρά προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολικό κτίριο με λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συνοδοί τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν, γεμάτα προσμονή για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο. Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο, διένυσαν τα λίγα μέτρα που τους χώριζε από την πόρτα του σχολείου κρατώντας σφιχτά τις ροζ, μπλε, μαύρες, κίτρινες, μωβ και κόκκινες τσάντες με τα σχολικά είδη που τους είχε διανείμει νωρίτερα ο ΔΟΜ.
Η σημερινή και αυριανή μέρα είναι αφιερωμένες στην ενημέρωση των παιδιών για το σχολείο, και για τον λόγο αυτό παρέμειναν στο σχολείο μόλις δύο ώρες. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά από την ερχόμενη Τετάρτη και τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και μαθήματα φυσικής αγωγής.
Τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά (εκτός της ξένης γλώσσας) με τη βοήθεια διερμηνέα, ενώ τις επόμενες ημέρες τα παιδιά θα παραλάβουν τα σχετικά βιβλία.
Η σημερινή πρώτη ημέρα ξεκίνησε για περίπου 1.500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, ο οποίος επισκέφθηκε το 72ο Δημοτικό Σχολείο για να καλωσορίσει τα παιδιά.
«Νομίζω ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα μας, γιατί πιστοί στις παραδόσεις που έχει η Ελλάδα, σε σχέση με τους πρόσφυγες, με τις αξίες, με τις δυνατότητες που δίνουμε σε όποιους ανθρώπους μας ζητήσουν, με την ανάγκη να παρέχουμε εκπαίδευση σε όλους όσοι βρίσκονται πάνω στη χώρα αυτή, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είχαμε μια σχετική επιτυχία», επισήμανε ο κ. Παντής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Όπως εξήγησε ο ίδιος για κάθε παιδί που φοιτά στο σχολείο υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα του. Επίσης, διευκρίνισε ότι «κανένα παιδί δεν βγαίνει από τα κέντρα φιλοξενίας, αν δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας». Το υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Παντής, έχει ζητήσει από δημάρχους, σχολικές επιτροπές και διευθυντές σχολείων «να υπάρξει μια κοστολόγηση για καθαριότητα, φύλαξη και θέρμανση, οτιδήποτε επιπρόσθετο γι’ αυτές τις ώρες διδασκαλίας τα απογεύματα στα σχολεία. Υπάρχει δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα καλυφθεί αυτό το ποσό». Τέλος, έχει προχωρήσει η πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών, που θα συνεχίζεται και σύμφωνα με τις σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Ο γενικός γραμματέας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, επισήμανε από την πλευρά του ότι σε αυτά τα παιδιά «οφείλουμε ένα δικαίωμα στην εκπαίδευση, αυτό σχεδιάστηκε και αυτό γίνεται τώρα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ιερό και για εμάς είναι πράγματι χαρά το να δούμε παιδιά να μπαίνουν με χαρά και με χαμόγελο στις τάξεις». Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος σήμερα τα προσφυγόπουλα από τον Ελαιώνα δεν θα μεταφέρθηκαν μόνο στο 72ο Δημοτικό Σχολείο. Συνολικά περίπου 200 παιδιά από τη συγκεκριμένη δομή κατανεμήθηκαν σε πέντε σχολεία της Αθήνας. Ο κ. Παπαδόπουλος απέδωσε τις αντιδράσεις που εκφράζονται «σε αμάθεια και μόνο». Τέλος, παρατήρησε ότι «φιλοδοξία μας είναι όλα τα παιδιά από όλες τις δομές φιλοξενίας στη χώρα να ενταχθούν στα σχολεία το συντομότερο δυνατόν» και αυτό όπως είπε συσχετίζεται με το πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο «ολοκληρώνεται πολύ σύντομα».
Τα μικρά προσφυγόπουλα καλωσόρισαν στο σχολείο με κεράσματα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Σχετική ανακοίνωση στήριξης των προσφυγόπουλων είχε εκδώσει εξάλλου ομόφωνα ο Σύλλογος πριν από δύο ημέρες.
«Ξαφνικά γίναμε είδηση, το αυτονόητο, δηλαδή η εκπαίδευση γίνεται είδηση», μας απάντησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, Αποστόλης Σιαπάτης, όταν τον πλησιάσαμε για δηλώσεις.
Στα δύο παιδιά του που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο ο κ. Σιαπάτης φρόντισε να τους μεταδώσει τις έννοιες της αλληλεγγύης. «Έχουμε ήδη πάρα πολλά παιδιά μεταναστών στο σχολείο και δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν πρέπει να σπέρνουμε δηλητήριο ξενοφοβικό», παρατήρησε. Πάντως χαρακτήρισε λογικό το «η πλειοψηφία των γονιών να έχει εύλογες απορίες και αντιρρήσεις». «Αυτοί με τη συζήτηση πείθονται. Κάποιους άλλους σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να τους πείσουμε και αυτό πάντα θα υπάρχει», είπε.
Ο Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία ξεχωριστών τάξεων γι’ αυτά τα παιδιά, καθώς «θα έπρεπε να εγγραφούν σταδιακά σε κανονικά σχολεία και σε όλα τα σχολεία, με τις ανάλογες υποστηρικτικές δομές, όπως τμήματα ένταξης και ενισχυτική διδασκαλία».
«Εμείς θα βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν πιο καλή λειτουργία του προγράμματος για τα προσφυγόπουλα που δεν επηρεάζει ούτε από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής ή κτιριακής υποδομής τη λειτουργία του δικού μας προγράμματος, αλλά παρ’ όλα αυτά θα επιμείνουμε στο συνταγματικό αναφαίρετο δικαίωμα που προστατεύεται και από όλους τους διεθνείς νόμους της πρόσβασης όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική θέση, χρώμα και φυλή, στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση», υπογράμμισε ο κ. Σιαπάτης.