Το «πράσινο φως» για την διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρεις περιοχές της Ελλάδας έδωσε πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό τον πρωθυπουργό.
Φαίνεται πως οι διαπιστώσεις των καθηγητών που εδώ και πολύ καιρό μιλούν για κοιτάσματα στη νότια Κρήτη με τα οποία μάλιστα, όπως εκτιμούν, θα μπορούσαμε να ξεχρεώσουμε έπιασαν τόπο.
Έτσι οι έρευνες ξεκινούν στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου, με συνολική εκτιμώμενη δυνατότητα 250 με 300 εκατομμυρίων βαρελιών, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή, η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι’ αυτή την απόφαση. “Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια”, τόνισε ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή.
Ολη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σ΄έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη και σε ενάμιση χρόνο να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα δυναμικότητας 200 εκ. βαρελιών, στην περιοχή των Ιωαννίνων περίπου 80 εκ. βαρέλια και 3 εκ. στο Κατάκολο, σε βάθος 15ετίας-20ετίας. Με τις διεθνείς προβλέψεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου -που σύμφωνα με έρευνες τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στα 150 δολάρια το βαρέλι- η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετιας, εκ των οποίων σε 12-14 υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να αρχίσουν εξειδικευμένες σεισμικές μελέτες για τον προσδιορισμό υδρογονανθράκων σ΄όλη την περιοχή του Ιονίου και τη Νότια Κρήτη καθώς οι σχετικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.