«Κόκκινη γραμμή» μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί η επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας στα δικαστήρια την περασμένη εβδομάδα, αλλά και η προωθούμενη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους συμβολαιογράφους.
Οι δικηγόροι μιλούν για προσπάθεια καταπάτησης του Συντάγματος και καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντικρούει με σθεναρό τρόπο τις επιταγές της τρόικας.
Ο υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του κάνει λόγο για «συντεχνιακές λογικές» επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή του προς τους δικηγόρους να συμμετάσχουν στο δεύτερο κύκλο διαλόγου για τα μέτρα που αφορούν την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας καταγγέλλοντας την παρουσία των εκπροσώπων της τρόικα στα δικαστήρια καυτηριάζει εκτός από τη στάση του υπουργείου και τη συμπεριφορά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που δέχτηκαν να συνδιαλλαγούν μαζί τους αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι αυτό έγινε «ίσως λόγω ανταλλάγματος για την προφανή εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: « τους εκπροσώπους της Τρόικας τους υποδέχτηκαν υψηλόβαθμοι δικαστές, ενώ ο Πρόεδρος της Διοίκησης του Πρωτοδικείου παρείχε απλόχερα πληροφοριακό υλικό σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων ουδεμία δημοκρατική νομιμοποίηση φέρει για να έρχεται σε επαφή με τον επίσημο φορέα απονομής της Δικαιοσύνης, ήτοι την Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Στο έργο αυτό οι Τροικανοί βρήκαν την αμέριστη συμπαράσταση των εκπροσώπων της Ενώσεων Εισαγγελέων και Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίο επέδειξαν τον «Ξένιο Δία» στους επισκέπτες, επιβραβευμένοι από αυτούς με την προφανή εξαίρεση τους από το Ενιαίο Μισθολόγιο». Και η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαπίστωση πως « είναι εξόχως λυπηρό το γεγονός της απόπειρας εξωθεσμικής νομιμοποποίησης της Τρόικας και των συνοδοιπόρων της δια της συνδιαλλαγής τους με τους δικαστικούς λειτουργούς και τις Ενώσεις τους» που οδηγεί στην καταπάτηση του Συντάγματος και τον εξοβελισμό των δικηγόρων από συλλειτουργών της Δικαιοσύνης κάτι που θα τους βρει αντιμέτωπους με κάθε νόμιμο μέσο.
Αναφορικά με την αφαίρεση δικαστηριακής ύλης η οποία θα περάσει στους συμβολαιογράφους, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, μιλά για «ευθεία βολή κατά του Έλληνα Δικηγόρου, ως μέσου επίλυσης των χρονίων προβλημάτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης που πρέπει να έχει ένα όριο και ένα τέλος.
Η μεταφορά Δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους σε αντάλλαγμα ίσως για το άνοιγμα του δικού τους επαγγέλματος εν πρώτοις σημειώνουμε ότι αντιστρατεύεται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, φαλκιδεύοντας το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για προσφυγή στην Δικαιοσύνη και προαναγγέλλοντας έτσι την «ιδιωτικοποίησή» της…
Οι τακτικές αυτές περιθωριοποιώντας το δικαίωμα κάθε πολίτη να κάνει το πιο απλό: με δικηγόρο της επιλογής του να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του, αποκρούονται από την Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σθεναρά και απόλυτα καλώντας το αρμόδιο Υπουργείο, να απέχει των επιταγών κάθε τρόικας τουλάχιστο σε θεσμικό επίπεδο, συζητώντας με τους θεσμικούς φορείς, τους τρόπους επιτάχυνσης και βελτίωσης της λειτουργικότητας της Δικαιοσύνης για να παραμείνει ως το ύστατο καταφύγιο του πολίτη που χειμάζεται στους δύσκολους καιρούς της σημερινής εποχής».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ο απαντώντας αναφέρει πώς θεωρεί αδιανόητη την αποχή των δικηγόρων της Τετάρτης αφού ο διάλογος συνεχίζεται και μάλιστα αναμένονται από τον Μιλτ. Παπαιωάννου και οι προτάσεις του ΔΣΑ μέχρι τις 10 Οκτώβρη: «..Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επαναλαμβάνει την πρόσκληση όπως ο κλάδος των δικηγόρων, δια των εκπροσώπων τους, ανταποκριθεί με την ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση αποφάσεων για τη λήψη μέτρων που θα ικανοποιούν το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.
Ελπίζει πως οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης δεν θα υποκύψουν σε συντεχνιακές λογικές και θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αρνησιδικίας τα οποία και οι ίδιοι καταγγέλλουν», επισημαίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.