Την εκτίμηση ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει αλλά θα παραμείνει στο ευρώ κάνουν στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα στο Βήμα της Κυριακής και στο Έθνος, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kappa Research για το «Βήμα», οι πολίτες εκτιµούν σε ποσοστό 67,3% ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το 70,5% των Ελλήνων απαντά ότι θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, ενώ μόλις το 19,7% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Στην ερώτηση, ποιο από τα «τρία σενάρια χρεοκοπίας της χώρας που δημοσιεύθηκαν αυτές τις ημέρες στον ξένο Τύπο» θεωρούν πιθανότερο να συμβεί, οι Έλληνες επιλέγουν σε ποσοστό 62,4% τη «µερική χρεοκοπία και παραµονή στο ευρώ».

Παράλληλα, έντονη είναι η κριτική των πολιτών στα νέα φορολογικά μέτρα, ωστόσο η πλειοψηφία, παρ’ ότι διαφωνεί με το τέλος ακινήτων (75,3%), δηλώνει ότι αναγκαστικά θα το πληρώσει (60,6%). Ένας στους τέσσερις όµως (το 25,8%) δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό της ∆ΕΗ με το ειδικό τέλος, παρά τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του 2011, το 58,9% απαντά ότι εγκρίνει το μέτρο έναντι ποσοστού 40,1% που θεωρεί ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Το 90,7% συμφωνεί με το μέτρο της «αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και το 83% επικροτεί την «καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για τους δηµοσίους υπαλλήλους». Για την ευρύτερη οικονομία, το 81% των πολιτών εγκρίνει την «άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων», καθώς και «το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων».

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της εταρείας Marc για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής», το 56,4% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, έναντι 39,3% που αισιοδοξεί ότι θα ξεπεράσει την κρίση. Αντίστοιχο ποσοστό 57,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.

Το 55,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την 6η δόση. Ωστόσο, το 57,6% των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες και εκλογές και πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της. Σε κάθε περίπτωση, από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 498,1% επιθυμεί να προκύψει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟ-ΝΔ, ή οικουμενική.