Αγώνα δίνουν καθημερινά στην περιοχή των Εξαρχείων κάτοικοι και καταστηματάρχες προκειμένου να διώξουν από την περιοχή εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών. Όλα ξεκίνησαν αυθόρμητα, χωρίς αρχικά οργάνωση, όταν έστησαν μια ομάδα που κινητοποιείται για τη σωτηρία των Εξαρχείων. Εμπνευστής της ιδέας, μια κάτοικος που διαμένει στην οδό Τοσίτσα.

Σε καθημερινή βάση, μπροστά στο σπίτι της, εκτυλίσσονται εικόνες Άγριας Δύσης. Επιθέσεις, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών, συμπλοκές κουκουλοφόρων με ΜΑΤ. Ένα βράδυ του Αυγούστου αποφάσισε να αναλάβει δράση όταν κινδύνεψε η 20χρονη κόρη της. Ξεκίνησε την ίδια νύχτα να τοιχοκολλά πόρτα πόρτα κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Λίγες μέρες μετά συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο των Εξαρχείων και δεν ήταν λίγοι, για πρώτο ραντεβού. Περίπου 100 άτομα από διάφορους επαγγελματικούς τομείς που διαμένουν ή εργάζονται στην παλαιά συνοικία της Αθήνας και την έχουν αγαπήσει, ζητούν από τις αρχές να προστατέψουν τη ζωή τους, τις περιουσίες τους.

Τρεις βδομάδες μετά, η κίνηση πολιτών αριθμεί περί τα 150 άτομα, που συχνά πραγματοποιούν συναντήσεις για να οργανώσουν τη δράση τους. Οι συνθήκες για τη δραστηριοποίηση των κατοίκων είχαν ωριμάσει εδώ και καιρό.

Χρειαζόταν απλώς η «σπίθα» που θα έδινε το έναυσμα για να ξεκινήσουν την προσπάθεια. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι η συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σκοπεύουν μάλιστα να επισκεφθούν όλοι μαζί το υπουργείο και να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους δεχθεί και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Γνωρίζουν ότι μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Η αρχή όμως, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να γίνει με την αστυνομική φύλαξη της περιοχής και ιδιαίτερα της οδού Τοσίτσα, στην οποία συγκεντρώνονται καθημερινά 1.000 άτομα και επιδίδονται σε αγοραπωλησία και χρήση τοξικών ουσιών.

Ολοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία καθημερινής τρέλας από την αναγκαστική συγκατοίκηση με ανθρώπους εξαρτημένους που βουλιάζουν στη δίνη των τοξικών ουσιών.

Γνωρίζουν τους διακινητές, που κυκλοφορούν χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις. Ξέρουν ακόμα και τους κουκουλοφόρους που κάθε βράδυ πετούν μολότοφ στην Τοσίτσα και συγκρούονται με τα ΜΑΤ.

Θέλουν να μιλήσουν, αλλά κανείς από τους πολλούς αρμόδιους, όπως λένε, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να μάθει. Μεταφέρουν το παράδειγμα της πλατείας Εξαρχείων, η οποία πλέον έχει «καθαρίσει» γιατί οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν επιστρατεύσει αλλοδαπούς που «προστατεύουν» την περιοχή, τους οποίους και πληρώνουν αδρά.

Οι κάτοικοι πάντως γύρω από την Τοσίτσα δεν επιθυμούν «προστάτες», αλλά καλούν την πολιτεία να αναλάβει δράση. Μέχρι να γίνει αυτό, οργανώνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες για την τόνωση της περιοχής. Πριν από λίγες ημέρες η Λυρική Σκηνή είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση στην οδό Τοσίτσα.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει 1-7 Οκτωβρίου σειρά εκδηλώσεων στον πεζόδρομο της Τοσίτσα.

Εκθέσεις έργων, καλλιτεχνικό εργαστήρι, θεατρικές παραστάσεις και καφεδάκι επί του πεζοδρόμου, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που φιλοδοξούν να δείξουν ότι το κέντρο της Αθήνας μπορεί να είναι ένας φιλόξενος χώρος για όλους.