Ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) της τελευταίας πενταετίας, η οποία μπαίνει στην αφετηρία με περισσότερους από 1.000 εκθέτες και είναι …«sold out» ως προς τους εκθεσιακούς χώρους της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Με 18 επίσημες κρατικές συμμετοχές και επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας, που θα είναι η Ρωσία, με σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες, πολλά θεματικά αφιερώματα, συναυλίες, αλλά και ένα ιδιαίτερο «παράθυρο» στη Φρουτοπία (και όχι μόνο) του Ευγένιου Τριβιζά, η φετινή επετειακή ΔΕΘ -81η στη 90ετή πορεία του θεσμού- φιλοδοξεί να προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη πάνω από 200.000 επισκέπτες. Ενδεικτικό της επίδρασής της στην τοπική οικονομία είναι και το γεγονός ότι σήμερα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, γνωστή ιστοσελίδα κρατήσεων ξενοδοχείων, δίνει ως διαθέσιμα μόλις …τέσσερα δωμάτια σε ολόκληρη την πόλη!
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος και στελέχη των Gazprom και Rosneft στη Θεσσαλονίκη
Ενισχυμένος είναι και ο επιχειρηματικός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης, καθώς για πρώτη φορά, φέτος, στη ΔΕΘ συμμετέχουν 42 επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, τα οποία «φέρνουν» μαζί τους 230 επιχειρήσεις. Επίσης, στο πλαίσιο της ρωσικής συμμετοχής, η οποία επισφραγίζεται και πολιτικά με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς (Arkady Vladimirovich Dvorkovich), θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στελέχη των ενεργειακών κολοσσών Gazprom και Rosneft.
«Η ΔΕΘ είναι ένα πολυγεγονός και έχουν μείνει λίγα τέτοια στην παγκόσμια αγορά. Είναι συλλεκτικό κομμάτι, ενώ διατηρεί και τον μοντέρνο χαρακτήρα της. Αυτό δεν γίνεται επειδή το θέλουμε εμείς, αλλά διότι είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι της δραστηριότητάς μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας, ενώ αναφερόμενος στον έντονο πολιτικό χαρακτήρα, που προσδίδει κάθε χρόνο στη ΔΕΘ η παρουσία σχεδόν σύσσωμης της εκάστοτε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι από το 1928, που επισκέφτηκε τη ΔΕΘ ο πρώτος πρωθυπουργός (Ελευθέριος Βενιζέλος) έως σήμερα, όλοι περνούν από την Έκθεση και αυτό είναι προίκα για την πόλη. «Θα θέλαμε να το σέβονται όλοι και έχω την εντύπωση ότι πράγματι το σέβονται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πολιτικό κομμάτι της έκθεσης έχει μετεξελιχθεί σε πολιτικό φόρουμ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διαφυλάξουμε όλοι.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μέσα από την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας μας και της Μακεδονίας-Θράκης, με την επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και τη στήριξη των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων. «Είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από την επιτροπεία και την εξάρτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Εγκαίνια από τον πρωθυπουργό στις 8 το βράδυ του Σαββάτου
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE σημείωσε ότι οι φετινές συμμετοχές φτάνουν, ήδη, τις 1.015 και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω έως τα εγκαίνια της ‘Εκθεσης, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όπως πρόσθεσε, ενδεικτική της επιτυχίας της διοργάνωσης είναι και η αύξηση των ξένων συμμετοχών κατά τέσσερις, στις 18. Στην έκθεση συμμετέχουν η Κύπρος, το Ιράν (θα συμμετάσχει το τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης), η Σλοβακία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, η Ν. Αφρική, η Αρμενία, η Ινδονησία, η Ουρουγουάη, η FYROM, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Ρωσία και η Τουρκία.
Από τη σοκολάτα… στη Φρουτοπία
Εν τω μεταξύ, από τη σοκολάτα στη …Φρουτοπία περνά το περίπτερο 1 της ΔΕΘ, χάρη στη μαγική «μπαγκέτα» των ανθρώπων της ΔΕΘ και του μεγάλου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά. Στον χώρο όπου λειτουργούσε το Εργοστάσιο Σοκολάτας εγκαθίστανται οι «Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά». Το περίπτερο θα εγκαινιαστεί στις 24 Οκτωβρίου, αλλά οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν τη δυνατότητα να του ρίξουν μία κλεφτή ματιά κατά τη διάρκειά της.
Και αγώνας βετεράνων ποδοσφαιριστών στο πλαίσιο της ρωσικής συμμετοχής
Στο ρωσικό περίπτερο (16) θα παρουσιάζονται προϊόντα και υπηρεσίες δεκάδων εταιρειών από τους χώρους της αγροτικής οικονομίας και των τροφίμων (περίπου το 25% των ρωσικών εταιρειών), του τουρισμού και της ενέργειας, ενώ θα γίνουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως γνωστοποίησε σε άψογα ελληνικά ο πρόξενος της χώρας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ. Το περίπτερο θα εγκαινιάσει ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Α. Ντβορκόβιτς, ο οποίος θα συνοδεύεται από υπουργούς και υφυπουργούς της ρωσικής κυβέρνησης.
Δύο ελληνορωσικά επιχειρηματικά fora -ένα για τα αγροτικά προϊόντα και ένα για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές- θα αναδείξουν τα πεδία πιθανών συνεργασιών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Για τους ποδοσφαιρόφιλους θα δοθεί, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, ένας ιδιαίτερος αγώνας μεταξύ βετεράνων ποδοσφαιριστών των δύο χωρών, την Κυριακή στις 16:00, σε γήπεδο που θα ανακοινωθεί σύντομα. Με αυτήν την ευκαιρία θα τιμηθεί ο Βασίλης Χατζηπαναγής, που έχει «υπηρετήσει» τη στρογγυλή θεά στα γήπεδα, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ρωσίας, καθώς και ένας γνωστός Ρώσος συνάδελφός του (δεν ανακοινώθηκε ποιος).
Πειρατές, μάγοι, ξιφομάχοι, Monopoly, e-gamers μυστήρια και θρύλοι
Επίσης, στις «ατραξιόν» της φετινής ΔΕΘ περιλαμβάνεται ένα πειρατικό καράβι μήκους 16 μέτρων, που θα φιλοξενήσει στη στεριά ακροβάτες, μάγους και ξιφομάχους, δύο βαγόνια (ένα του μετρό και ένα του “Μουτζούρη” του Πηλίου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), ανοδικές πτήσεις με αερόστατο (θα κληρώνονται καθημερινά δωρεάν θέσεις για επιβάτες, ενώ όσοι δεν κληρωθούν θα καταβάλουν εισιτήριο 20 ευρώ), το 2ο φεστιβάλ μυστηρίου Mysticon και το event «Θρύλοι της Θεσσαλονίκης» (εικονογραφημένα από δημιουργούς κόμιξ και καλλιτέχνες), η Monopoly Θεσσαλονίκη (το περιεχόμενο της οποίας θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά από τους δημιουργούς της στις 14 Σεπτεμβρίου), το Φεστιβάλ Τέχνης-Επιστήμης-Τεχνολογίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Artecitya», στο οποίο θα ενσωματωθεί και το Φεστιβάλ E-gaming, το νέο θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία AKADEMIA, το Ράλι ΔΕΘ και -όπως κάθε χρόνο- ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιακών και πολιτιστικών γεγονότων για παιδιά και ενήλικες.
Εισιτήριο και στάθμευση
Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη το εισιτήριο εισόδου στη ΔΕΘ τιμολογείται στα 3 ευρώ, με οικογενειακό στα 10 (τέσσερα άτομα), ενώ τις υπόλοιπες ημέρες το ατομικό θα κοστίζει 5 ευρώ και το οικογενειακό 15. Για πολύτεκνους και ΑμΕΑ το εισιτήριο θα είναι 3 ευρώ, ανεξαρτήτως ημέρας (δωρεάν θα είναι η είσοδος για όσους έχουν στείλει ιστορίες με αναμνήσεις τους στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο σχετικής διαδικασίας που «τρέχει» τις τελευταίες εβδομάδες). Το ΑΠΘ παραχωρεί δωρεάν το πάρκινγκ του στους επισκέπτες της Έκθεσης, ενώ η TaxiWay θα παρέχει σε ΑμΕΑ και τους συνοδούς τους δωρεάν υπηρεσίες μεταφοράς από και προς το χώρο της ΔΕΘ, από το σπίτι τους εντός Θεσσαλονίκης.