Εχει ακόμα τη σεμνότητα του νεαρού από την Κορυτσά, που το 1996 μας συγκίνησε με το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα στην άρση βαρών. Η σεμνότητα δεν οφείλεται στο ότι στο γυμναστήριο του Πενταγώνου ο υπολοχαγός Λεωνίδας Κόκκας βοηθάει να γυμνάζονται και αξιωματικοί με περισσότερα… αστέρια από τα δικά του. Απλά νιώθει «ένας από αυτούς», «περήφανος και χαρούμενος για τη στολή που φορά» και με «αίσθηση καθήκοντος», όπως λέει: «Προσφέρουμε τη γνώση μας στους συναδέλφους μας με πολλή αγάπη για να γυμναστούν σωστά. Και τους περιμένουμε να έρθουν!».
Το ωράριο του Λεωνίδα Κόκκα αρχίζει στις 7 το πρωί. Το ίδιο και των συναδέλφων του, Ολυμπιονικών σμηναγών Πηγής Δεβετζή και Κατερίνας Θάνου, της υποσμηναγού Ζαχαρούλας Καρυάμη και της ανθυπολοχαγού Χαρίκλειας Μπούντα που «επιστρατεύτηκαν» στο γυμναστήριο του ΓΕΕΘΑ μετά την εντολή του υπουργού Π. Μπεγλίτη να αξιοποιηθούν πλήρως οι 157 επίλεκτοι αθλητές που για τις παγκόσμιας κλάσης επιτυχίες τους έγιναν τιμητικά αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νέων», οι περισσότεροι έχουν ήδη πιάσει δουλειά σε επιτελικά γραφεία, στρατιωτικά γυμναστήρια κ.λπ. στην Αθήνα ή στην επαρχία. Είναι σίγουρα μια ανατροπή στη ζωή τους για τη συντριπτική πλειονότητα από αυτούς, παρότι εδώ και ένα σχεδόν χρόνο είχε αρχίσει η βολιδοσκόπηση για την… κατάταξη!
«Στην αρχή ήταν περίεργα, εντελώς διαφορετικά από αυτό που είχαμε συνηθίσει στη ζωή μας», συμφωνούν οι Καρυάμη (χάλκινο στο Σίδνεϊ στη ρυθμική γυμναστική) και Μπούντα (8η Ολυμπιονίκης στον στίβο) που θα εναλλάσσονται και στις απογευματινές βάρδιες με τις Θάνου και Δεβετζή. Στο γυμναστήριο νιώθουν πιο κοντά στα νερά τους. Γι’ αυτό και πάρα πολλοί διάλεξαν εμπλοκή με σχετικό με τον αθλητισμό αντικείμενο – π.χ. ο ταγματάρχης Πύρρος Δήμας και ο υποσμηναγός Ιωάννης Κούρος που είναι «του Επιτελείου», ασχολούνται με θέματα αθλητικής εκπαίδευσης.
Αρκετοί πήγαν ως γυμναστές στις Σχολές Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων. Στην τελευταία ο Ολυμπιονίκης, το 1984 στην Ιστιοπλοΐα, υποπλοίαρχος Δημήτρης Δεληγιάννης – ενεργός αθλητής ακόμα – νιώθει σαν στο σπίτι του αφού από το 1997 ανήκει σε αυτήν και «τρέχει» με τα χρώματά της συνεχώς, δίνοντας τα φώτα του συχνά πυκνά στους νεαρούς Δοκίμους. Ετσι ενοχλήθηκε και αντέδρασε όταν πριν από λίγες ημέρες, μάλλον από λάθος, τον «μετέθεσαν» αρχικά στη Σχολή Υπαξιωματικών. Πιστεύει ότι η ένταξη στο Στράτευμα «δεν πρέπει να είναι σαν τιμωρία, να μένεις δηλαδή σε ένα γραφείο τυπολατρικά. Μπορούμε να αναλάβουμε ένα σχετικό μάθημα να το διδάσκουμε πλήρως», λέει.
Και η Πηγή Δεβετζή δεν απέφυγε να παραδεχθεί δημόσια ότι αλλάζουν πολλά στη ζωή της από προχθές Πέμπτη που παρουσιάστηκε – εννοεί ωράρια κ.λπ. Πιο διακριτική η Κατερίνα Θάνου, δεν έχει εκφραστεί δημόσια.
Η ποικιλία δεν λείπει καθώς το γυμναστήριο, όπως λέει ο υπεύθυνος λειτουργίας, έχει περίπου 500 εγγεγραμμένους.«Ξαφνιάζονται ευχάριστα όταν μας βλέπουν», λένε, ενώ πολλοί «δεσμεύονται» ότι θα είναι… πιο τακτικοί! Οπως ο συνταγματάρχης Κώστας Θεοφανόπουλος που διανύει πολλά χιλιόμετρα μέρα πάρα μέρα καθώς ετοιμάζεται για τον Μαραθώνιο που θα τρέξει για τα παιδιά με καρκίνο, με τη φανέλα της ΦΛΟΓΑΣ.
Η στρατιωτική προσαρμογή πάντως δεν φαίνεται δύσκολη. Το γιατί το λέει ο Λεωνίδας Κόκκας: «Χωρίς πειθαρχία δεν γίνεσαι πρωταθλητής. Στρατός σημαίνει πειθαρχία και εμείς την έχουμε έτοιμη!» λέει. Κάπως έτσι συνήθισαν και τη στολή με την οποία προσέρχονται το πρωί – έραψαν μάλιστα και καινούργιες φόρμες παραλλαγής.
Με αρκετά πράγματα ξαφνιαστήκαν, όπως όταν η υποσμηναγός Καρυάμη άκουσε από τον διοικητή της ότι σε λίγες ημέρες θα είναι «ΑΥΔΜ» – δηλαδή Αξιωματικός Υπηρεσίας Διανυκτέρευσης Μονάδας και θα κοιμάται μια φορά τον μήνα στο τάγμα ΓΕΕΘΑ.