«Ρολά» κατεβάζουν διαρκώς τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Στις οδούς Σταδίου, Ακαδημίας, Αιόλου, ακόμη και στην Ερμού, υπάρχουν παντού επιγραφές: «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» αλλά οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι διστακτικοί. «Οι πιο πολλοί φοβούνται με δεδομένες τις οικονομικές συγκυρίες να δημιουργήσουν μία επιχείρηση» αναφέρουν στο newsbeast.gr μεσίτες της αγοράς.

Το αποτέλεσμα; Καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα για περισσότερο από ένα χρόνο. Άλλα λειτουργούν για λίγους μήνες καθώς οι ενοικιαστές τους αδυνατούν να τα φέρουν… βόλτα.

Όπως θα δείτε από το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr, δεν κλείνουν μόνο μικρά καταστήματα. Κλείνουν και υποκαταστήματα αλυσίδων καταστημάτων σε κεντρικές οδούς.

Πόσο στοιχίζουν τα ενοίκια

Πόσο όμως μπορούν να νοικιάσουν – οι πιο τολμηροί των καιρών- ένα κατάστημα; «Εξαρτάται τι θέλουν» επισημαίνουν οι έμπειροι της αγοράς για να συνεχίσουν τονίζοντας πως «οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι ανοικτοί σε προτάσεις και παζάρια».

Για παράδειγμα, κατάστημα στην οδό Σταδίου (ισόγειο, υπόγειο και μικρό πατάρι) που μπορεί να γίνει και μαγαζί αλλά και στο οποίο μπορούν να στεγαστούν γραφεία ενοικιάζεται προς 8.000 ευρώ.

Λίγα μόλις μέτρα παραπάνω, στον ίδιο ακριβώς δρόμο, κατάστημα με ισόγειο και μικρό υπόγειο ενοικιάζεται προς 4.000 ευρώ ενώ επί της οδού Ακαδημίας, όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να βρείτε καταστήματα, των οποίων οι τιμές αρχίζουν από τις 2.500 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 3.500 ευρώ (ανάλογα πάντα με τα τετραγωνικά). Αρκεί να το τολμήσετε!