Ένα πολύτιμο αρχείο, που απεικονίζει με ένα διαφορετικό τρόπο την ιστορία της πόλης, επιχειρείται να διασωθεί μέσω της ψηφιοποίησής του.
Πρόκειται για το Αρχείο Οικοδομικών Αδειών της Πυρικαύστου Ζώνης Θεσσαλονίκης, ένα αρχείο μοναδικής αξίας για την ιστορία της πόλης και κυρίως την ανοικοδόμησή της μετά την πυρκαγιά του 1917, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου.
Όλα αυτά τα χρόνια το αρχείο, που αριθμεί περίπου 3.000 φακέλους με αυθεντικά έγγραφα και σχέδια, φυλασσόταν στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και σήμερα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το πρόβλημα είναι ότι το αρχείο παραμένει σε ενεργή χρήση για την αναζήτηση στοιχείων για υφιστάμενα κτίρια.
Το θέμα θα απασχολήσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στη σημερινή τους συνεδρίαση. Η υπηρεσία, πάντως, θεωρεί απαραίτητη σε πρώτη φάση την ψηφιοποίηση, την ταξινόμηση και κωδικοποίηση, την επιστημονική τεκμηρίωση και το χωρικό συσχετισμό του αρχειακού υλικού, ενώ σε δεύτερη φάση τη συντήρησή του σύμφωνα με τις προδιαγραφές, έτσι ώστε αυτό το αρχείο να παραμένει προσβάσιμο στο κοινό, χωρίς να φθείρεται περαιτέρω.
Πρόταση της υπηρεσίας είναι ο δήμος να συνεργαστεί για το σκοπό αυτό με την Εθνική Χαρτοθήκη – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, ενώ το κόστος της εργασίας εκτιμάται στις 20.000 ευρώ.