Τη δυνατότητα να μπουν εικονικά στη θέση του θύματος, του θύτη ή του απλού θεατή σε ένα περιστατικό bullying, ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με το φαινόμενο, βιώνοντάς το «από πρώτο χέρι» έστω νοερά, θα έχουν οι επισκέπτες της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της διοργάνωσης.
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο κοινωνικό αυτό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, που σχεδιάστηκε από τέσσερις φοιτητές του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή και μέντορά τους, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Amanda».
Η δράση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ για την υποστήριξη της συμμετοχής των τεσσάρων φοιτητών (Βασίλη Μπαλτατζή, Μαργαρίτας Μπίντση, Γιώργου Σχινά και Ηλία Χρυσοβέργη) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ στο 14ο Imagine Cup της Microsoft.
Οι τέσσερις φοιτητές διακρίθηκαν ήδη για το project αυτό ανάμεσα στις 12 καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο, και αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο Σιάτλ για να διεκδικήσουν εκεί την πρώτη θέση.
«Στηρίζουμε με χαρά αυτή την ομάδα, μέσω τής προβολής του πρότζεκτ στη ΔΕΘ και στο Φεστιβάλ, αλλά και μέσω της προσφοράς εξοπλισμού, όπως τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, γιατί το έργο που έχουν αναπτύξει τα παιδιά και ο καθηγητής τους είναι ιδιαίτερα αξιόλογο.
Ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι βλέπουν μια ιστορία φορώντας αφενός ειδικά γυαλιά και αφετέρου μια συσκευή που μετρά τους παλμούς τους και επικοινωνεί με το cloud (σ.σ. υπολογιστικό νέφος). Το παιχνίδι τούς δίνει τη συνέχεια της ιστορίας που βλέπουν αναλόγως με το πώς αντιλαμβάνεται αν βρίσκονται στη θέση του θύτη, του θύματος ή του θεατή».
«Θεωρώ ότι η ομάδα πάει για πρωτιά, όποια θέση και αν πάρει», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo AE Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση το δημιούργημα των τεσσάρων φοιτητών δοκιμάζεται σε επίπεδο τεχνολογίας, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται η διασύνδεσή του και με ψυχολόγο.
Το Φεστιβάλ, στο οποίο θα προβληθεί το πρότζεκτ διοργανώνεται στην 81η ΔΕΘ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, «Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)», με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ε.Ε.