Στα σκαριά βρίσκεται ελληνογερμανική συνεργασία για την αισθητική αναβάθμιση του δήμου Καλαμάτας.

Σήμερα επισκέφθηκε την πόλη αντιπροσωπεία του επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Βάδης – Βυρτεμβέργης, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο του Steinach im Kinzigtal της Γερμανίας και συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Frank Edelmann, κατ’ εντολή του Γερμανού υφυπουργού Hans-Joachim Fuchtel.

Οι Γερμανοί αρχιτέκτονες, του κλάδου πολεοδομίας – χωροταξίας, σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που συνεργάζονται με το Δήμο θα προβούν σε μία καταρχήν εκτίμηση παρεμβάσεων, που είναι εφικτές για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Μάλιστα σήμερα, πραγματοποιήθηκε περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν και θα υποβληθούν προτάσεις αναβάθμισης για τις περιοχές στη νέα είσοδος της Καλαμάτας, από τον περιμετρικό μέσω Αγιάννας, η οποία θα διέρχεται από την περιοχή του Κάστρου και της Κεντρικής Αγοράς της πόλης.

Επίσης, θα μελετηθεί η αναβάθμιση των γεφυρών του Νέδοντα και της παραλιακής ζώνης από τον Κορδία μέχρι το Filoxenia, σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων και σε βάθος περίπου 500 μέτρων, μιας περιοχής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Η επίσκεψη των Γερμανών αρχιτεκτόνων είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Γερμανού δημάρχου Frank Edelmann, με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, στις 26 Μαΐου 2016, όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε ζητήσει να εστιασθεί η ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων και ανάδειξης της ομορφιάς της Καλαμάτας, μέσω έργων που θα περιλαμβάνουν λύσεις απλές, συμβατές με την πόλη και το φυσικό περιβάλλον και όχι μεγάλου κόστους.

Ο Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό του και τόνισε προς τους Γερμανούς αρχιτέκτονες ότι ο δήμος Καλαμάτας ζητεί ιδέες, ενώ διαθέτει – με την ορθή οικονομική διαχείριση που εφαρμόζεται – τα χρήματα για να τις μετουσιώσει σε πράξεις.

Ο κ. Edelmann εξέφρασε την χαρά του για την εκκίνηση ενός project στην Καλαμάτα, της οποίας την ανάπτυξη έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί εδώ και μία εικοσαετία, δεδομένου ότι η σύζυγός του είναι Μεσσήνια κι επισκέπτεται τακτικά την πόλη, τονίζοντας ότι θα τον ευχαριστήσει πολύ να συμβάλει σε αυτήν.

Σημείωσε, ακόμη, τα μεγάλα ποσοτικά βήματα για την ανάπτυξη της πόλης, ιδιαίτερα εν όψει της υποψηφιότητας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι σήμερα το απόγευμα η Γερμανική αντιπροσωπεία θα έχει τεχνική συνάντηση με αρχιτέκτονες της Καλαμάτας και στελέχη του δήμου.