Επιστολή προς ανώνυμο παραλήπτη με θέμα την ελευθερία μέσα από το σχολείο, έγραψαν και έστειλαν οι μαθητές του παραρτήματος του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Πάτρας, που λειτουργεί μέσα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και οι οποίοι έλαβαν πρόσφατα τους τίτλους σπουδών τους.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι μαθητές – κρατούμενοι των φυλακών για την εμπειρία τους από το σχολείο, «εν ώρα μαθήματος έχουμε ανοικτά παράθυρα στο φως της γνώσης» και καταλήγουν τονίζοντας, ότι, «με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση των δασκάλων μου μπορώ και ελπίζω ξανά!».
Η επιστολή των μαθητών έχει ως εξής:
«Φίλε μου,
Πήρα μολύβι και χαρτί και άρχισα να γράφω… δεν ξέρω το γιατί, είναι κάτι που δεν συνηθίζω. Μια δύναμη μέσα μου με έσπρωξε να μιλήσω χωρίς να ζητάω απαντήσεις…
Χθες επισκέφτηκα τον Άγιο Ελευθέριο· ένιωσα την ανάγκη αυτή. Όνειρο απατηλό, σκέφτηκα, ο Άγιος Ελευθέριος στο κατάστημα κράτησης του Αγίου Στεφάνου! Χαρά, λύπη, ανυπομονησία, ανάμεικτα συναισθήματα με το άκουσμα της λέξης ελευθερία.
Μερικές φορές δεν μπορώ να βάλω σε μια τάξη σκέψεις και συναισθήματα, μέχρι να ακουστεί το χτύπημα του κουδουνιού στο σχολείο. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι λεπτές. Εδώ μπαίνουν τα όρια της κοινωνίας χωρίς να χάνεται το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και έκφραση. Εν ώρα μαθήματος έχουμε ανοικτά παράθυρα στο φως της γνώσης. Αυτό είναι ελευθερία; Ίσως… αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο σκοτεινός κόσμος μου χωρίς παράθυρα. Στην αρχή δεν ήθελα ή μάλλον φοβήθηκα να τα βρω, αλλά με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση των δασκάλων μου μπορώ και ελπίζω ξανά»!
Η λήξη της σχολικής χρονιάς εορτάσθηκε με εκδήλωση που έγινε μέσα στις φυλακές, όπου οι μαθητές παρουσίασαν διαθεματικά σχέδια δράσης που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς από τους ίδιους. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν «Κινηματογραφική λέσχη: cine ΕΛΠΙΔΑ» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Ανθή Καρατράντου και τον Ηλία Βουτσινά, όπου οι μαθητές μίλησαν για τις ταινίες που είδαν και τα μηνύματα που πήραν. Επίσης παρουσίασαν «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας», με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Ανδρέα Ζέρβα και την Βασιλική Συγγούνα και θεατρικό δρώμενο με τον τίτλο: «Στη χώρα των καρεκλοκένταυρων», με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Πηνελόπη Κολοκοτσά και τον Βασίλειο Παλαιολόγου.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διευθύντρια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Ευφροσύνη Κωσταρά, σχετικά με το παράρτημα που λειτουργεί στις φυλακές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους κρατούμενους και εξηγεί: «Μπορεί αρχικά να εγγράφονται στο σχολείο, λόγω του ευεργετικού υπολογισμού των μεροκάματων, αλλά στην πορεία ενθουσιάζονται με την συμμέτοχή τους και έτσι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους έχοντας λάβει τίτλο σπουδών ισότιμο με απολυτήριο γυμνασίου».
Στο σχολείο είχαν εγγραφεί 48 κρατούμενοι, αλλά ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους 37, λόγω μεταγωγών και αποφυλακίσεων.
Τα μαθήματα που διδάσκονται, όπως λέει η Ευφροσύνη Κωσταρά, είναι «μαθηματικά, ελληνική και αγγλική γλώσσα, πληροφορική, κοινωνιολογία, περιβαλλοντικές και φυσικές επιστήμες και πολιτισμική αισθητική αγωγή που είναι είτε θεατρικά είτε μουσική, ενώ η φοίτηση στο σχολείο είναι διετής, γιατί είναι βασισμένη στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων». Τον συντονισμό της εκδήλωσης, που έγινε στις φυλακές είχε η εκπαιδευτικός του σχολείου Ανθή Καρατράντου και απηύθυναν χαιρετισμούς η διευθύντρια του σχολείου Ευφροσύνη Κωσταρά και ο διευθυντής των φυλακών Αντώνης Ζήκος, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του γενικού γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη.