Στην εισαγωγή της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2016, επισημαίνεται ότι παραμένει ισχυρή η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα αντιτρομοκρατίας και ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει άμεσα ξένες πράξεις τρομοκρατίας, έχει καταδικάσει εντόνως ως αποτρόπαιες τις ενέργειες του ISIL και έχει καλέσει όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν δραστικά και αποτελεσματικά αυτή την απειλή.
Στην έκθεση καταγράφονται -μεταξύ άλλων- οι υποθέσεις σποραδικών και μικρής κλίμακας επιθέσεων από αναρχικές ομάδες, της σύλληψης μελών της ακροδεξιάς ομάδας «Έψιλον» για τοποθετήσεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και της τοποθέτησης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα.
Αναφορικά με τη νομοθεσία, την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια των συνόρων, σημειώνεται η ικανότητα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συλλογή πληροφοριών αλλά εκτιμάται ότι απαιτείται βελτίωση ως προς τον διαμοιρασμό τους εντός της ΕΛΑΣ και με το Λιμενικό Σώμα. Υποστηρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βελτιώσει θέματα ασφαλείας ταυτοτήτων μέσω μιας ενδεχόμενης εισαγωγής βιομετρικών δεδομένων. Γίνεται αναφορά στις υποθέσεις Χρ. Ξηρού και Ν. Μαζιώτη καθώς και στις συλλήψεις και δίκες μελών του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP/C).
Ως στοιχείο σοβαρής ανησυχίας περιγράφεται η «πορώδης φύση» των ελληνικών συνόρων ενώ καταγράφεται –μεταξύ άλλων- η συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με τις ΗΠΑ στη διεξαγωγή περιφερειακού συνεδρίου για τη διεθνή ναυτιλιακή ασφάλεια, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι 15 χωρών της Μεσογείου και της Χερσονήσου του Αίμου.
Στο θέμα της Αντιμετώπισης της Χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σημειώνεται ότι η ανεξάρτητη ελληνική αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έλεγξε 5.198 ύποπτες συναλλαγές μέχρι το Νοέμβριο του 2015 χωρίς να προκύψουν αποδείξεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Ως προς την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζεται η σταθερή και δημοσίως εκφρασθείσα υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην αντιμετώπιση και καταδίκη των ενεργειών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIL). Στο συγκεκριμένο απόσπασμα της έκθεσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι ευαίσθητη στους κινδύνους της ριζοσπαστικοποίησης και ότι εμπλέκει περιφερειακούς εταίρους στο θέμα. Τον Οκτώβριο, ο (υπουργός Εξωτερικών) Κοτζιάς φιλοξένησε ένα διεθνές συνέδριο, με μεγάλη συμμετοχή, στην Αθήνα με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτισμικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή αναφέρεται στην έκθεση.
Τέλος, στον τομέα της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενεπλάκη εποικοδομητικά σε αντιτρομοκρατικές πρωτοβουλίες σε διεθνή φόρα, ενώ συμμετείχε σε διεθνή και περιφερειακά σεμινάρια με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών της ποινικής δικαιοσύνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.